Trudnoća i porođaj

Jeste li spremni za drugo dijete? Odluka nekad nije lagana

pitajmamu-jeste-li-spremni-za-drugo-dijete

Jedno dijete je tu, je li vrijeme za drugo dijete? Odluka nikada nije lagana niti jednostavna. No postoji nekoliko savjeta koje možemo podijeliti s vama i olakšati vam tu odluku!

1. PLANIRATE DRUGO DIJETE, A JESTE LI RODILI PRVO DIJETE PRIJE MANJE OD 12 MJESECI?

Studije objavljene u stručnom časopisu British Journal Of Obstetrician And Gynaecologist pokazuju da nova trudnoća godinu dana nakon prvog poroda može naškoditi vašem zdravlju – mnoge mame žale se na bolove u leđima, iscrpljenost i depresiju. Stoga je važno da ne zatrudnite ponovo ako – fizički i psihički – niste potpuno spremni za to.

Mame se moraju nositi s mnogo toga: brinuti se za bebu i prihvatiti svoju novu ulogu. Stoga trebate biti praktični i razmišljati o konkretnim problemima. Razgovarajte s partnerom i drugim roditeljima da biste dobili bolju sliku o svojim osjećajima i razmišljanjima. Je li ipak bolje pričekati dok vaše prvo dijete ne bude veće? Nema puno dokaza za to – ključno je da majka posjeduje mentalnu i fizičku energiju, kao i veliku podršku kako bi se učinkovito brinula za dvoje djece.

2. ZNATE LI ZAŠTO ŽELITE DRUGO DIJETE?

Budite iskreni. Možda imate osjećaj da je vaše prvo dijete dovoljno neovisno o vama da imate vremena brinuti se za drugo dijete ili želite da između vaše djece ne bude velika dobna razlika. Ali budite jako oprezni ako drugim djetetom pokušavate popraviti loš odnos ili kao podsvjesnu reakciju na rođenje prvog djeteta.

Pročitajte još: Trudnoća po tjednima

Euforija koju mnoge žene iskuse nakon uspješne trudnoće i porođaja ponekad privlači žene da ponove cijelo iskustvo – čak i kad okolnosti nisu idealne. Kada su trudne i nakon što rode, žene su obasute pažnjom i brigom, što nestaje kako dijete raste. Taj gubitak pažnje može potaknuti ženu da poželi ponovo roditi.

3. JESTE LI PRVI PUT LAKO ZANIJELI?

Ako je odgovor ne, razmislite o činjenici da mnoge žene poput vas počnu pokušavati dovoljno rano kako bi izbjegle veliku dobnu razliku između djece. No priroda ima svoja pravila. Dvije trudnoće nikada nisu iste – čak ni kod istog para – i ne možete se potpuno osloniti na iskustvo koje imate, bilo ono dobro ili loše. Pokušajte zanijeti samo ako zaista odmah želite drugo dijete.

4. JESTE LI RODILI CARSKIM REZOM?

Ako je vaš odgovor potvrdan, trebali biste se svakako posavjetovati s liječnikom o posljedicama za zdravlje prije nego što se odlučite na drugi porođaj. Liječnici najčešće savjetuju ženama da pričekaju dvije godine nakon carskog reza. Na taj će način maternica imati dovoljno vremena da potpuno zacijeli i oporavi se.

5. JE LI VAŠA VEZA ZAISTA STABILNA?

Društvena potpora izuzetno je važna kad imate dvoje djece pa trebate biti sigurni da je vaša veza dovoljno čvrsta da podnese još jedno razdoblje neprospavanih noći, a vjerojatno i manje seksa.
Hoćete li ponovo roditi često je više praktično pitanje nego što je to slučaj s prvim djetetom. To mora biti zajednička odluka – s dvoje djece očevi moraju biti još spremniji pomoći.

Pročitajte još: 10 trikova za kućnu romantiku

A uza svu dobru volju na svijetu, kad stigne druga beba, vjerojatno će biti manje onih koji će se ponuditi čuvati dvoje djece, što znači da ćete imati još manje vremena da budete zajedno sami. Ako to može ugroziti vašu vezu, možda trebate razmisliti o sustavu čuvanja koji će vam omogućiti više slobodnog vremena ili pričekati da starije dijete doraste do dobi kada može otići na igru ili spavanje kod svojih vršnjaka.

6. JESTE LI SPREMNI ILI ŽELITE NAPUSTITI POSAO?

S dvoje djece parovi često razmišljaju o tome da jedan roditelj ostane kod kuće odnosno napusti posao – obično majka. Želite li to? Razgovarajte o tome sa svojim partnerom – financijsko ograničenje i žaljenje za karijerom mogu biti težak teret za vašu vezu ili možete osjećati da ste izolirani, a oboje je pogubno za sretnu obitelj.

7. IMATE LI VREMENA PRIČEKATI?

Žene starije od 40 godina nose povećani rizik od kromosomskih abnormalnosti pa često žele roditi što prije. No ako ste zdravi i dobre kondicije, vjerojatno nećete imati problema. Ako vas to zabrinjava, posavjetujte se sa svojim ginekologom.

Foto: Freepik