Trudnoća po tjednima

36. tjedan trudnoće – Glavom prema dolje

36. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Već je prošlo devet mjeseci? Ma nemoguće – 36. tjedan trudnoće? Vrijeme vam je proletjelo, zar ne? Ova četiri tjedna bi se sada mogla odužiti, iako biste se mogli naći u utrci protiv vremena.

Braxton-Hicksove kontrakcije mogle bi sada biti sve češće, pa vas čak i buditi iz sna. Beba je, više-manje, spremna za porod, a glavica bi joj se svaki tren mogla spustiti u porođajni kanal. Jedini organ koji nije potpuno razvijen za 36. tjedan trudnoće su pluća.

Vaša beba je sada veličine papaje. 

Beba bi sada trebala spavati oko 60 do 80 posto vremena, a ako vaša nije među njima, onda vrlo vjerojatno neće biti spavalica niti kad se rodi. Neka istraživanja pokazuju da ženski hormoni utječu na bebine osobine što se toga tiče. Što možete napraviti? Pokušajte se prije poroda što više opuštati.

36. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Pripreme za porod uključuju neke promjene kod bebe, pa ona tako gubi dlačice koje joj prekrivaju tijelo, kao i verniks koji joj prekriva tijelo. Obje te tvari će beba – progutati. Da, to će se sve naći u mekoniju, onoj crnoj stolici koju će beba pokakati.

Glavom dolje

Ako se beba još nije okrenula glavom prema dolje, liječnik bi vam mogao pokušati okrenuti ju posebnim hvatom. U slučaju da se beba ne okrene do početka poroda, morat ćete najvjerojatnije na carski rez. Trbuh vam se dosad vjerojatno spustio. To će vam olakšati disanje, ali neće biti dobra vijest za vaše mokrenje.

Vi ste sada opet potpuno iscrpljeni većinu vremena, pa se nemojte ustručavati odmarati kad god uspijete. Budući da ste sada na rodiljnom dopustu, morali biste si to mogli priuštiti. Iako, vjerojatno ćete se sjetiti milijun stvari koje biste trebali napraviti, budući da vas je uhvatila groznica gniježđenja.

 

Zašto u ovom tjednu ne biste:

Foto: 123rf, Shutterstock