Trudnoća po tjednima

19. tjedan trudnoće – Dečki su dečki, a curice curice…

19. tjedan trudnoće, trudnoća

Vaša beba sve više proteže svoje ruke i noge, a to ćete i sve više osjetiti u tjednima koji dolaze. 19. tjedan trudnoće mogao bi biti od onih za pamćenje.

Ako ćete roditi curicu, njene su maternica i jajnici već formirani, a ako ćete roditi dječaka, njegove su genitalije već dobro vidljive – što ne znači da će vam to i „pokazati“ tijekom ultrazvuka. Ne treba zaboraviti niti mogućnost pogreške liječnika prilikom određivanja spola.

Vaša je beba sada veličine veće paprike babure.

Sada teži gotovo 250 grama. Iako je 19. tjedan trudnoće, gotovo polovica, posteljica se i dalje razvija, te opskrbljuje bebu hranjivim tvarima i kisikom. Liječnik će vam u ovom razdoblju vjerojatno detaljno pregledati bebino srce. Kroz tanašnu kožu vidljive su krvne žile, a ovo živaca se formira zaštitna mijelinska ovojnica. To će se nastaviti i tijekom prve godine života vaše bebe.

19. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

19. tjedan trudnoće je vrijeme kad većina žena već osjeća bebine udarce. No, ako ih još uvijek niste osjetili, to nije razlog za brigu.

Pripazite na kilograme

Vi sada već osjećate vjerojatno sve jače prohtjeve što se hrane tiče, a imate i općenito pojačan apetit. Pokušajte želje za određenom nezdravom hranom utažiti koliko god je to moguće zdravijom verzijom koja je hranjiva, umjesto da unosite prazne kalorije.

Prekomjeran dobitak težine mogao bi biti i pokazatelj preeklampsije, a to je stanje koje zahtijeva odlazak liječniku čim prije.

Pratite tlak

Vašem kardiovaskularnom sustavu događaju se dramatične promjene, pa bi vam tlak mogao biti niži nego obično. Pripazite da se ne dižete naglo iz ležećeg ili sjedećeg položaja da vam se ne bi javila vrtoglavica.

Odsada pa do kraja trudnoće trebali biste ležati na boku ili barem malo nagnuti na jednu stranu. U ovom položaju može vam pomoći jastuk za dojenje ili običan jastuk koji ćete staviti gdje vam najviše bude odgovaralo – iza leđa, ispod gornje noge…

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Raspitali se za pedijatra koji bi mogao primiti vas kad se beba rodi
  • Istražili sve o pohrani matičnih stanica iz pupkovine

 

Foto: Freepik, 123rf