Trudnoća po tjednima

23. tjedan trudnoće – Baš kao novorođenče

23. tjedan trudnoće, trudnica

Da, plod o kojem govorimo kao o bebi, napokon počinje kroz 23. tjedan trudnoće nalikovati na pravo novorođenče – u umanjenoj verziji.

Možete bez problema prepoznati usne, kapke i obrve. 23. tjedan trudnoće donosi formirane oči, ali šarenica još uvijek nema boju. Ovo mini novorođenče teži sada nešto manje od pola kilograma.

Budući da je razvijeno unutarnje uho, organ ravnoteže, beba sada razlikuje različite položaje. Još jedna novost koju donosi 23. tjedan trudnoće je ta da njezina koštana srž počinje proizvoditi krvne stanice.

Vaša je beba sada veličine špageti bundeve. Ne, to nije ona velika, “prava” bundeva. Iako, doći će i do te veličine…

Njeno tijelo sada prekrivaju fine dlačice, koje se inače nazivaju languo. U koži se počinje stvarati melanin, koji daje boju koži. Što se tiče unutarnjih organa, razvija se gušterača, koja izlučuje inzulin, važan za metabolizam šećera.

23. tjedan trudnoće, trudnica
123rf
Oticanje prstiju

Vaš trbuh sve više raste, a s njime i ostatak tijela. Vaše se tijelo prilagođava kako bi vašoj bebi pružilo idealan dom. Koža se rasteže, osim na, očito, trbuhu, još i na stražnjici, bedrima i grudima. Zapamtite, nema dokaza da išta 100-postotno pomaže u borbi protiv strija, ali vlažna će vas koža manje svrbjeti i lakše se rastezati. Poklonite joj, stoga, posebnu pažnju.

U drugom dijelu trudnoće mogli bi vam oticati prsti ruku, ali i noge. Ne čudite se ako vam neke prošlogodišnje cipele ne budu mogle na nogu, a vjenčani i bilo kakav drugi prsten bi možda bilo bolje spremiti na neko vrijeme.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Počeli uređivati dječju sobicu

Foto: Freepik, 123rf