Trudnoća po tjednima

37. tjedan trudnoće – Od sada ste u terminu

37. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Ovaj, 37. tjedan trudnoće, označava početak razdoblja kad će liječnici smatrati da ste u terminu. To znači da od sada u bilo kojem trenutku možete roditi.

Ne morate roditi točno na termin i točno u 40. tjednu i ne morate se bojati poroda od sada pa do 40. tjedna. Naime, samo pet posto žena rodi na termin. Daleko je veća šansa da ćete roditi prije ili kasnije, možda to bude baš na 37. tjedan trudnoće. Čak 90 posto poroda dogodi se dva tjedna prije ili poslije termina. Beba je sada duljine oko 50 cm, a težina joj je i više od 3 kilograma. Promjer glavice je više od 9 cm.

Vaša beba je sada dužine stručka blitve. Beba je ipak nešto bucmastija, ipak neprestano “nabacuje” masno tkivo.
37. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Ako beba ostane u maternici do 40. tjedna, u potpunosti će joj se razviti pluća i mozak. No, svaki dan provodi pripremajući se za taj veliki dan koji uskoro stiže. Frizura za taj događaj je već spremna! No, moguće je da će glavica biti i ćelava, uz jedva vidljivo paperje.

Ovo je pravo vrijeme da ponovno proučite simptome poroda. Ne želite zapeti u autu zato što niste na vrijeme krenuli od kuće, zar ne? Ne možete znati kako će vaš porod krenuti i hoće li biti panika, hoće li puknuti vodenjak ili će najprije krenuti trudovi, ali dobro je znati što više o porodu.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

Foto: Pixabay, 123rf