Trudnoća i porođaj

Četiri znaka da ćete uskoro roditi

Postoje četiri jasna znaka da ćete uskoro roditi. Koji su znakovi da su trudovi pokucali na vrata, pročitajte:

Poput menstrualnih bolova

Osjećaj da ste dobili mjesečnicu koji prati bol u donjem dijelu leđa nerijetko je znak prvih trudova, no može biti i samo kontrakcija maternice, što se događa nekoliko tjedana uoči pravih trudova. Stoga pratite i ostale znakove.

Pucanje vodenjaka

To znači da je puknula vrećica tekućine koja okružuje vašu bebu. Primijetit ćete mali mlaz tekućine ili sporo kapanje zbog kojeg ćete imati osjećaj kao da ste se pomokrili. U tom trenu možete nazvati ginekologa, no ako je tekućina bistra, osjećate se dobro i trudovi još nisu počeli, vjerojatno će vam reći da još pričekate doma ili će vas, u nekim bolnicama, pozvati na pregled.

Sluzni čep

Kako vam se cerviks opušta i priprema za bebin prolazak, moguće je da izađe sluzavi čep kojim je maternica bila obložena. Taj čep najčešće izgleda poput gustog sluzavog iscjetka ili šmrklji koje se nalaze u nosu. Ako u sluzi primijetite tragove krvi, odmah nazovite ginekologa jer to može biti pokazatelj problema s posteljicom.

Osjećate bebinu glavicu

Kako se bebina glavica polako probija i priprema za porod, osjetit ćete jak pritisak na zdjelicu, vaginu i mokraćni mjehur. Također će vam se činiti da imate više prostora u gornjem dijelu trbuha jer se beba polako spušta. Primalja će vam točno reći kad je beba spremna za izlazak.

Foto: Freepik