Trudnoća po tjednima

40. tjedan trudnoće – Sretno!

Pitajmamu 40. tjedan trudnoće

Teško je procijeniti kolika će vaša beba biti, a čak i neposredno pred porod, 40. tjedan trudnoće, liječnici bi mogli pogrešno procijeniti porođajnu težinu.

Prosječna težina novorođenčeta je između 3 i 4 kilograma, a dužina između 50 i 55 cm, s tim da su dječaci obično malo teži i veći od curica.

Vaše novorođenče koje ćete uskoro upoznati je sada veličine lubenice. Baš kao i vaš trbuh, zar ne?

Ako na pregledu liječnik ustanovi da imate manjak plodove vode, morat će inducirati porod. Ako, pak, dođe do neočekivanog i ozbiljnog problema, a tada će vas poslati odmah na hitni carski rez.

No, ako je sve u redu, možete jednostavno – leći i odmarati! Prikupljajte energiju za dane pred vama, razgovarajte s osobama koje vas smiruju, te radite samo ono što vas veseli. Ionako ćete velik dio vremena kroz 40. tjedan trudnoće provesti odgovarajući na pitanje – jesi li još u komadu?

40. tjedan trudnoće, trudnica
123rf
Jeste li još u komadu?

Ono što sad možete napraviti jesu sitnice. Pazite da vam mobitel bude uvijek pun, da vam u automobilu uvijek ima goriva.

Ako se porod ne dogodi kroz 40. tjedan trudnoće, morat ćete na preglede odlaziti svaka dva dana tijekom 41. tjedna, te svaki dan tijekom 42. tjedna. Da, znamo da nakon što prođe određeni termin poroda postajete pomalo nestrpljivi, ali imajte na umu da je termin poroda određen samo na temelju vašeg posljednjeg dana posljednje mjesečnice, a ne na temelju vaše ovulacije. Stvarni termin stoga može varirati.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Odmarali

 

Foto: 123rf, Shutterstock