Trudnoća po tjednima

24. tjedan trudnoće – Zaplešite s najdražim partnerom

24. tjedan trudnoće, trudnica

Dosad je vaša beba već razvila poprilično dobar osjećaj za pokret, pa sada može osjetiti kako plešete. Neka 24. tjedan trudnoće bude pravi trenutak za ples s novim partnerom.

Budući da je beba sve veća, sada već možete povremeno vidjeti njezine pokrete na površini vašeg trbuha. Već ćete moći naslutiti gdje joj je glava, gdje ruke, a gdje te nestašne noge.

Vaša je beba sada veličine klipa kukuruza. Dobro, malo je punašnija, ipak.

Najvažniji korak razvoja za 24. tjedan trudnoće je razvoj bronhalnog stabla sa svojim granama. U njima se formiraju stanice koje proizvode surfaktant, tvar koja je ključna za mehanizam disanja. Upravo toj tvari možemo zahvaliti uspostavu normalnog disanja odmah nakon poroda.

24. tjedan trudnoće, trudnoća
123rf

U malenim ustima i dalje se razvijaju okusni pupoljci, pa se sada beba već može namrštiti kad mama pojede nešto, na primjer kiselo. Koža je još uvijek prozirna, ali 24. tjedan trudnoće označit će i vrijeme kad će koža postati sve sličnija onoj kad se novorođenče rodi. Za početak će biti lagano ružičasta.

Priprema pluća

Bebina pluća pripremaju se za disanje izvan mamine utrobe, a uši su sve spremnije za slušanje vanjskog svijeta. Sada su joj već itekako poznati neki glasniji zvukovi, kao što je na primjer lavež psa ili usisavač – pa kad i izvan maternice čuje vašeg ljubimca kako laje, vjerojatno se neće preplašiti.

Vaši skočni zglobovi sada su već gotovo sigurno pomalo otečeni, barem na kraju dana, posebno ako ste ljetna trudnica. Krivac za to je usporena cirkulacija u vašim nogama, ali i zadržavanje vode u tijelu. Sva će ta voda nestati s porodom i kroz nekoliko dana nakon tog. No, dotad ležite na lijevom boku i podignite noge kad god možete, a izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanje na mjestu. Isto tako, iako zvuči nelogično, ali pijte puno vode jer to vam može pomoći da se riješite suvišne vode iz tijela.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Razmislili o malim promjenama u domu koje će vam život s novorođenčetom učiniti lakšim

Foto: Freepik, 123rf