Zdravlje i prehrana

Otečene ruke i noge mogu ukazivati na poremećaje u trudnoći

P: U četvrtom sam mjesecu trudnoće i u zadnje vrijeme su mi počele dosta oticati noge. Ovo mi je druga trudnoća i moram reći kako tijekom prve trudnoće nisam uopće imala tih problema. Nisam do sada dobila puno kilograma i dobro se osjećam, no ipak se pitam trebam li se zabrinuti. Noge mi nekih dana toliko oteknu da uopće ne mogu obuti cipele.

O: Najčešće je tek u trećem tromjesječju trudnoće učestala pojava blaže otečenosti ruku i nogu. Ali jednako tako može biti i znak povišenog krvnog tlaka ili nekih drugih poremećaja u trudnoći. S obzirom na to da se kod Vas javila rano, savjetujem Vam da se javite svojem liječniku koji će učiniti potrebne laboratorijske nalaze i obradu. Ako imate povišeni krvni tlak, potrebna je redovita kontrola i liječenje, a svakako jedite samo neslanu hranu.

Rodilište & Poliklinika Podobnik jedina je privatna bolnica za ginekologiju i porodništvo u Hrvatskoj. Glavne su joj značajke najmodernija tehnologija, visoka kvaliteta usluge, cjelodnevna briga za pacijente te prilagođavanje njihovim željama.

U taj koncept uklapa se i prenatalna skrb, u sklopu koje ističemo novu metodu neinvazivnog genetskog otkrivanja sindroma Down iz krvi majke, već  od 12-og tjedna trudnoće. Trudnoće pratimo  najmodernijim 4D ultrazvučnim aparatima koji nam omogućuju preciznu dijagnostiku, a budućim roditeljima pruža priliku da upoznaju svoju bebu i prije rođenja.

Rodilište je koncipirano za sve vrste poroda i opstetričkih kirurških zahvata. Tri ugodno uređene rađaone opremljene su najmodernijom opremom, a rodilja može birati između poroda u vodi, na stolčiću ili na stolu za porode u raznim položajima, dok je bezbolan porod moguć primjenom epiduralne analgezije. Sukladno željama majke, porodu može prisustvovati suprug ili drugi član obitelji.  Rodilište je opremljeno i modernom operacijskom salom za dovršenje poroda carskim rezom – u spinalnoj ili općoj anesteziji.  Pri porodu je uvijek prisutna primalja koja se bavi isključivo jednom rodiljom, specijalist ginekolog, anesteziolog, pedijatar i dječja sestra. Rodiljama je na raspolaganju  udoban smještaj u jednokrevetnim apartmanima te medicinska skrb kroz 24 sata.

Medicinski potpomognuta oplodnja – od dijagnostičkog postupka, specijalističkog savjeta, indukcije ovulacije i inseminacije do visokospecijaliziranih metoda (IVF/ICSI/TESA) razlozi su zbog kojih u Poliklinici Podobnik mnogi parovi uspijevaju ostvariti svoj san.

Rodilište & Poliklinika Podobnik svojom stručnošću te unapređenjem svojih usluga svakodnevno nastoje opravdati zadobiveno povjerenje te biti prvo odredište za sve majke koje žele voditi trudnoću i obaviti porod u najboljim mogućim uvjetima za sebe i dijete.