Trudnoća po tjednima

29. tjedan trudnoće – Iskoristite svaku priliku za odmor

29. tjedan trudnoće, trudnica

Od prošlog tjedna beba je dobila oko 100 grama, a dobila je i koji centimetar u dužinu. Sada teži oko 1150 grama, a duga je oko 38 centimetara – 29. tjedan trudnoće vodi vas sve bliže kraju.

Mozak se i dalje razvija nesmiljenom brzinom, a zajedno s mozgom raste i glava. Bebine oči sada već razlikuju dnevnu svjetlost od umjetnog svjetla.

Sada je veličine putar tikve.

Treptanje okicama kojim će vas uskoro obarati s nogu sada je potpuno razvijeno, kao i trepavice. I okusni pupoljci su se dodatno razvili, pa beba sada može okusiti širok dijapazon okusa. Što se tijela tiče, beba je dočekala 29. tjedan trudnoće bucmasta.

29. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Beba sada već sve više pritišće vaš mjehur, pa ćete vjerojatno morati vrlo često posjećivati toalet kroz 29. tjedan trudnoće i nadalje. No, nemojte zbog toga unositi manje tekućine – bitno je da ste hidratizirani!

Odmarajte!

Vi najvjerojatnije trebate odmor kad god vam se pruži prilika za to. I to je sasvim u redu – priuštite si ga kad god možete! To je malo teže ako vam ovo nije prva trudnoća, ali uz pomoć ukućana, rođaka i prijatelja pokušajte organizirati svoj dan tako da on uključuje što više odmora.

Ako vam je krvnom pretragom na početku trudnoće utvrđeno Rh negativan faktor, dobit ćete injekciju Rh imunoglobulina koja će spriječiti tijelo da proizvede antitijela koja bi mogla napasti vašu bebu. Ako je vaša beba Rh pozitivna, dobit ćete još jednu injekciju kad rodite.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

Foto: Freepik, 123rf