Trudnoća i porođaj

Razlika između Rh + i Rh – u krvnim grupama

P: Molim vas, možete li mi objasniti koja je razlika između Rh + i Rh – u krvnim grupama. Naime, ja sam B-, a moj muž B+ krvna grupa. Može li se već sad znati koja je krvna grupa moje dijete – trudna sam 10 tjedana.
Što se događa ako sam ja negativna, a moje dijete bude pozitivno?

O: Uz ABO sustav podjele krvnih grupa, jako nam je značajna i podjela na Rh poz. i neg.
Rh faktor pozitivan označava prisustvo D proteina za eritrocitima, a Rh negativan znači da D proteina nema (15% populacije u Europi je Rh neg.).
Vaše dijete ima šanse naslijediti i jednu i drugu varijantu, s obzirom na vaše krvne grupa. Značajno je da kod Rh negativnih trudnica postoji mogućnost imunizacije u prvoj trudnoći, stvaraju se antitijela koja ne mogu prijeći u posteljicu u prvoj trudnoći, ali mogu izazvati tešku bolest djeteta u sljedećim trudnoćama.
Zbog toga se Rh negativnim trudnicama već godinama daje injekcija s anti D imunoglobulinom kao zaštita, i to u slučaju pobačaja ili bilo kakvog invazivnog zahvata (amniocinteza) u trudnoći. Kod njih se nakon porođaja određuje krvna grupa djeteta te ako je dijete Rh pozitivno, daje se zaštitna injekcija anti D imunoglobulina i na taj način se sprječava nastanak teških komplikacija u trudnoći.