Trudnoća po tjednima

3. tjedan trudnoće – Utrka do jajašca

trudnoća po tjednima

Službeno još niste trudni, istina, ali 3. tjedan trudnoće donosi ovulaciju, što znači da je jajašce krenulo na svoj put.

Ako ga u iduća 24 sata oplodi spermij, vi ćete zatrudnjeti. Maternica je već obložena prokrvljenim tkivom, spremna pružiti dom oplođenom jajašcu.

U ejakulacijskoj tekućini koja prilikom spolnog odnosa ulazi u vaginu ima oko 250 milijuna spermija. No, tek njih 400-tinjak preživi naporan put do jajašca, a samo jedan oplodi jajašce. Ovdje će 3. tjedan trudnoće biti odlučujući.

3. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje
123rf
Klupko stanica

Inače, ova se oplodnja odvija u vašem jajovodu, a oplođeno jajašce kreće na put prema vašoj maternici koji će trajati tri do četiri dana. Tijekom tog će se puta jajašce, odnosno sada zigota, podijeliti na 16 jednakih stanica. Nakon dan ili dva usadit će se u pripremljeno tkivo maternice i nastaviti se razvijati.

Vaša beba je u ovom stadiju još uvijek maleno klupko stanica, ali već se točno zna u što će se koji dio oplođene stanice, zvane blastocita, razviti.

Pratite ciklus

Dakle, ako planirate trudnoću trebali biste svakako pratiti svoje plodne dane, a to možete pomoću kalendara. Kako biste povećali svoju šansu za zatrudnjivanje, trebali biste imati odnos dva dana prije ovulacije, te ponovno na dan ovulacije.

Ono što prije nego zatrudnite možete napraviti jest posjetiti svog ginekologa i provjeriti je li sve, načelno, u redu. Isto tako, možete početi uzimati prenatalne vitamine, a ono što vitamini svakako trebaju sadržavati je folna kiselina.

Zanimljivost:

Možda ste čuli teoriju prema kojoj trebate nakon spolnog odnosa ostati u ležećem položaju 15-ak minuta kako bi sjeme što duže ostalo u vagini, ali nema dokaza da bi ovo moglo pomoći pri začeću. U ejakulatu su milijuni spermija, pa će ih ostati i više nego dovoljno čak i ako se ustanete.

 

Foto: Freepik, 123rf