Trudnoća po tjednima

11. tjedan trudnoće – Curica ili dečko?

11. tjedan trudnoće, trudnica

Iza vas je najkritičniji dio razvoja vaše bebe. Iako teži otprilike tek 7 grama, beba se velikom brzinom mijenja.

11. tjedan trudnoće donosi veliki napredak, posebno zato što se organi brzo razvijaju.

Beba je sada veličine šljive. A izgleda kao zametak vanzemaljca, znamo, znamo.

Beba guta tekućinu, a iako će se kroz trudnoću još razvijati, većina vitalnih organa je na svom mjestu i počinju raditi svoj posao. Tu su, između ostalih, bubrezi, probavni sustav, mozak i jetra. Vidljiva je već i kralježnica. Iz leđne moždine već se protežu spinalni živci.

Srce je sada gotovo potpuno razvijeno i nalikuje srcu novorođenčeta. Vanjski spolni organi počinju se oblikovati u muškom ili ženskom smjeru.

11. tjedan trudnoće, trudnoća
123rf

Pojavljuju se nokti i dlačice

Vaša beba sada može savijati udove – ruke su taman toliko duge da ih može spojiti u razini srca, a i noge bi trebale biti dovoljno duge da se mogu sastaviti ispred tijela. Na prstićima se pojavljuju prvi tragovi noktiju, a po koži se javljaju sitne dlačice.

Što se vas tiče, još uvijek vjerojatno ne trebate trudničku odjeću, ali vam je vaša vjerojatno već neudobna. Isto možemo reći i za vaš grudnjak. Proširenje u struku je velikom većinom posljedica nadutosti, ali i nešto manje dobivene težine. Prilagodite svoju odjeću i nemojte si dozvoliti da se osjećate neudobno.

Muke po trudnoći

Možda bi vas mogao mučiti zatvor. Kako biste ga umanjili što je više moguće, pijte dovoljno tekućine i jedite dovoljno vlaknaste hrane.

Ono na što morate pripaziti od ovog razdoblja nadalje jesu infekcije urinarnog trakta. Posavjetujte se s ginekologom da vas pošalje obaviti potrebne brisove.

 

Foto: Visualhunt, 123rf