Bebe i mališani

Bebin san: što učiniti kada se broj spavanja smanjuje?

Bebin san

Bebe su šampioni spavanja! Jedini koji im mogu konkurirati su lavovi koji spavaju do 20 sati na dan.

Tek rođene bebe spavaju i do osam puta na dan, ali kako odrastaju, potrebe im se za spavanjem smanjuju. Normalno je i da beba ne spava po danu više, odnosno da ima samo jedan popodnevni san. Bebin san je vrlo dinamičan u prvoj godini, a evo kako se nositi s time, kako što lakše proći kroz te faze i što napraviti…

Vrijeme smanjivanja dnevnih drijemeža, primijetit ćete, najčešće će dolaziti ruku pod ruku sa svladavanjem novih vještina. Naime, dnevno spavanje tada će beba će spavanje zamijeniti svladavanjem novih životnih vještina, odnosno – vježbanjem. Bebin san u drugoj polovici prve godine zamijeniti će igra. 

S 3 na 2

Oko navršenih devet mjeseci vaša beba ispustit će jedan spavanac i pasti na samo dva. Kod nekih beba to znači da će spavati po noći, pa onda popodne nakon ručka te, ovisno o mališanu, ili ujutro oko 10 ili poslijepodne oko 17. No, s
bebama nema pravila, već samo preporuke. Bebin san najbolje je pratiti prema ritmu i svakodnevici. 

U tom razdoblju prilagodbe najbolje je paziti na sat. Vrijeme odlaska na počinak uvjetovano je vremenom prethodnog buđenja. Stoga, ako je vaš bebač ujutro imao spavanac u 10, ali već je 11 i ne pokazuje umor nego nervozu, to znači da se nalazite u – zoni izbacivanja spavanja.

U razdoblju prilagodbe bebača nemojte stavljati u uobičajeno vrijeme na spavanje, već neka to bude tek sljedeći regularni spavanac ili pak vrijeme za tihu igru u kojoj se beba neće tolik umarati. Isto tako, mjesto na kojemu boravite u to vrijeme iznimno je bitno. Naime, supermarket ili šoping-centar kod bebača koji izbacuje spavanac mogao bi izazvati nervozu, ali ne i lagana šetnja po kvartu ili pak ljuljanje mami u krilu u parku.

5 zlatnih savjeta za rješavanje nervoze: 

  1. DRŽITE SE RUTINE
  2. BORAVITE NA SVJEŽEM ZRAKU
  3. BUDITE AKTIVNI KADA JE I BEBA AKTIVNA
  4. JEDITE VOĆE ZA ENERGIJU
  5. ZAGRLJAJ RJEŠAVA SVE!
S 2 na 1

Kada će vaš mališan imati između 15 mjeseci i godinu i pol, dogodit će se, nekima nemili, prijelaz sa dva dnevna spavanja na samo jedno. Tada bebin san postaje nešto jednostavniji nego kod novorođenčadi, no ipak treba pratiti mališana. Jer najgore je umorno dijete!

U tranzicijskom razdoblju stvari mogu postati dosta čupave. To znači da će dijete najvjerojatnije biti jaaako umorno čak i prije 11 sati ujutro, a moglo bi se to odraziti i na noćni san.
Prekomjeran umor kod djece najčešće kvari san, pa bi moglo biti problema kod odlaska na noćni počinak. To ćete vrlo lako spriječiti mirnom igrom ili pak laganim prijepodnevnim šetnjama tijekom kojih se dijete neće premoriti, te će obaviti tranziciju glatko i bez suza.

Također, pomicanjem odlaska na to jednodnevno spavanje, i to svaki dan po 15-ak minuta, olakšat ćete svom mališanu tranziciju. Tako će se postupno navikavati na kasniji odlazak na spavanje, pa mu tranzicija neće predstavljati velik šok.

Potražite još korisnih savjeta:

Foto: Freepik