Svaštarica

Spavanje popodne je i za školarce… i za roditelje!

spavanje školaraca

Spavanje popodne nije samo za malu djecu, već i za školarce!

Djeci do predškole, odnosno prvog razreda, treba popodnevni san. Vrijeme kada će se nakon jutarnjeg igranja i učenja, te ručka, malo odmoriti. No, spavanje popodne je i za školarce.

Sigurni smo da je svaki roditelj primijetio kako se njegov gunđavi, razdražljivi mališan budi kao – drugo dijete! I to je uistinu točno, ne samo subjektivno, a vrijedi i za starije mališane (da ne spominjemo uopće kako čuda čini i odraslima).

Spavanje popodne i za školarce!

Naime, istraživanje provedeno na 3000 školaraca između 10 i 12 godina pokazalo je da su oni koji spavaju poslijepodne barem triput na tjedan općenito sretniji, spremniji na rad i imaju veću samokontrolu.

Osim toga, kod njih je uočeno manje problematična ponašanja, a imali su i viši kvocijent inteligencije. Postojale su i naznake da je njihov uspjeh u školi bolji.

Spavanje u praksi

Staviti dijete od sedam godina na spavanje popodne je zapravo nemoguća misija. Ako ima školu ujutro roditelja nema popodne da ih “uputi” u krevet, a ako imaju školu popodne, san im je propao.

No, vikendi su zato tu! Subotom i nedjeljom trudite se iskoristiti subotnje i nedjeljno jutro za aktivnosti koje će izmoriti klinca. Odlazak na plac ili planinarenje, bicikliranje i šetnja, pa nakon toga ručak i svi zajedno u krevet. Vikend iskoristite za spavanje, ali i za druženje kako bi se zajedno oporavili nakon napornog tjedna.

Stvorite preduvjete

Ako želite vašeg školarca spremiti na spavanje popodne, neka se vodi primjerom. Nakon ručka odvojite vrijeme za mir u kući ili stanu. Zamračite svjetla, ugasite televiziju i neka svira lagana glazba. Knjiga će vas nakon obilnog ručka momentalno baciti u drijemež. Za odmaranje si ostavite sat do dva kako bi se svi ukućani odmorili i osvježili.

Dakle, dajte sve od sebe da ih poslijepodne pospremite na spavanac! Nakon spavanja vaše će malo čudovište postati najumiljatije dijete na svijetu – a sad znate i da je to dobro za njih.

Foto: Pexels