Bebe i mališani

Treba li djetetu dopustiti da bira odjeću – 5 razloga ZA!

pitajmamu-odjeća

Ako ovo pitanje postavite svojim roditeljima, velika je vjerojatnost da će odgovor biti – ne. No, u životu svakog mališana nekad nastupi razdoblje kad poželi sam odlučivati o važnim pitanjima, a jedno od njih je zasigurno odijevanje. Treba li djetetu dopustiti da bira odjeću?

Jutro je, spremate se za posao, vrtić, školu, želite sve zgotoviti čim prije, pa čak i pomažete mališanima da se odjenu (što ste se zakleli da nećete). A onda začujete glasić: „Neću te tajice, hoću one šarene i hoću suknju.“ A vi ste već izabrali tako lijepu kombinaciju, još sinoć! No, glasić ne posustaje i ne odustaje…Uvijek je super djetetu pustiti da bira odjeću, a imamo i 5 dobrih razloga za to!

Trebamo li mališanima dopustiti da biraju što će odjenuti?

Roditelji koji ne dopuštaju mališanima da biraju što će odjenuti vjerojatno će samo odmahnuti rukom ili se uzrujati, ali odgovor na ovo pitanje je – da. Ako mališani to požele, naravno. I ako ste se pitali kad je pravo vrijeme za to, reći ćemo vam ovako: čim pokažu interes za to.

Evo 5 razloga zašto je to dobra stvar:
1. Može vam uštedjeti vrijeme

Znate ono: Jutro je, spremate se, žurite… E, pa dok vi pripremate doručak, vaš mališan može sam sebi izabrati odjeću za taj dan i dvostruko vam uštedjeti vrijeme. Em to nećete morati učiniti vi, em će mališan dobiti volju da se sam odjene.

2. Omogućavate im da se izraze

Kao roditelj sigurno ste već shvatili, naučili, prihvatili da se dijete mora moći izraziti na razne načine: bojom, pokretom, glasom… Biranje odjeće je sjajan način za to! Bez obzira na to koliko je dijete staro, ako ima potrebu izraziti se odjećom, trebali biste mu do dopustiti. Dijete se na ovaj način uči iskazati svoj stav, svoje mišljenje, svoj ukus za odijevanje. Ako im to dopustite sada, možda će biti nježniji prema vama u pubertetu… Isplati se, zar ne?

3. Jačate njihovo samopouzdanje

Zamislite samo, cijelo vam vrijeme svi oko vas govore da ste mali, a mama i tata vam dopuštaju da – odaberete svoju odjeću. Wow! Puno ćete napraviti ako djeci omogućite taj osjećaj ponosa zbog odabrane odjeće. Još ako ih netko pohvali… Veselju nema kraja, a samopouzdanje do neba!

4. Poštedjet će vas borbe

Naravno da nećete dijete pustiti da na vjenčanje ide u pidžami. Naravno da ne može izići na snijeg u kupaćim gaćicama (iako, brzo bi se vratili…). Ali je li vam stvarno stalo do toga u čemu će provesti dan u vrtiću? Ako djetetu dopustite da bira odjeću, to će vam uštedjeti puno živaca zbog borbe na temu „neću – moraš“. Ako vam je tako lakše, odredite dio ormara iz kojeg dijete može samo birati odjeću.

5. Zabavno je!

Nastranu sve drugo, ali hajde, priznajte sami sebi – nije li zabavno gledati kreacije koje nastaju kad mališani biraju odjeću? Ma naravno da je! O bojama i uzorcima da i ne pričamo, ali kad curka spari trenirku s haljinom ili dečko staru trenirku s finom košuljom… Nemate izbora, morate se nasmijati i dan vam je odmah ljepši!

Foto: Freepik