Bebe i mališani

Kreativnost naših najmilijih

Ipak, našli smo jedan tekst francuskih psihologa koji i našim roditeljima može pomoći u njihovim odgojnim nastojanjima vezanim za kreativni razvoj djece.

Pet jednostavnih ideja za poticanje dječje kreativnosti:

1. Pustite svoje dijete da se slobodno koristi svim oblicima izražavanja: riječima, slovima, crtežom, slikom, plastelinom, plesom, sportom, kolažom, rezanjem, vrtlarstvom, vodenim igrama… Ponekad roditelji ne žele pustiti dijete da se u potpunosti izrazi zbog straha od prljanja, ozljede, jer mu smeta.. Također, odmaknite se! Izaberite mjesto gdje će se vaše dijete moći slobodno izražavati bez straha od ismijavanja, nadzora… zamolite ga da radi u kuhinji ili mu kupite voštano platno koje ćete prostrti na pod da bi ga „zaštitili“ od boje ili paste. Pokažite sami kreativnost jer vi ste mu najbolji primjer.

2. Ne procjenjujte kvalitetu onoga što je dijete napravilo, naprotiv – dajte mu vrijednost. Što može više ohrabriti dijete, nego da vidi izložena svoja djela od onih do kojih mu je naviše stalo – roditelja. Budite obazrivi, ali to ne znači da sva djetetova djela treba da izložite u dnevnom boravku. Na primjer, možete iskoristiti kuhinjski ili zid svoje sobe da objesite njegove nove crteže. Dijete može nastaviti svoja kreativna djela samo onda kada ga roditelji podupiru i hrabre u njegovim nastojanjima.

3. Ne budite nametljivi, ali iskoritite njegove želje, njegove interese kako biste mu predložili neku aktivnost. Pomozite mu da nađe vlastitu motivaciju.

4. Stavite dijete uvijek u aktivnu ulogu, a ne pasivnu. Aktivna uloga nije samo fizička ili materijalna, treba također biti intelektualna. Pomozite mu da nađe odgovore ili dio odgovora, postavljajući mu pitanja i tražeći njegovo mišljenje.

5. Proširite vidike svoga djeteta. Potrudite se da mu pokažete da jedan te isti problem može imati više mogućih rješenja. Obuhvatite sve mogućnosti da bi pokazali djetetu da postoje različiti načini razmišljanja u funkciji njegove kulture, države, obiteljskog okruženja… Naprimjer, igrajte se s djetetom tako što ćete zamjeniti pravila i uloge igre: neka dijete bude roditelj, a vi preuzmite ulogu djeteta.

I zapamtite, uživajte u svakom trenutku s malim čudom jer ne biste vjerovali koliko brzo odrastu…