Bebe i mališani

Kako organizirati dječji ormar?

dječji ormar, organizacija

Imati dječju odjeću pod kontrolom velik je izazov za mnoge mame, a mali stambeni prostori dodatno otežavaju ta nastojanja.

Profesionalna organizatorica savjetuje kako pravilno organizirati dječji ormar i kako izbjeći najčešće organizacijske pogreške.

Pametno osmišljen dječji ormar svodi se na maksimalnu prilagodbu djetetovim potrebama i mogućnostima s obzirom na njegovu dob. Uz zadovoljavanje osnovne sigurnosti, dječja odjeća i ostale stvari koje želite odlagati u istom ormaru moraju djetetu biti vidljive i lako dohvatljive.

Naime, cilj je ne samo olakšati djetetu upotrebu nečega što je ionako njegovo, već i olakšati mu stjecanje cjeloživotne navike vraćanja korištenih tvari na njihovo mjesto. Tako od najranije dobi učite dijete i samostalnosti i organiziranosti.

Prije organiziranja

Svaki organizacijski proces ima jednake korake, a slaganje i odlaganje je tek posljednji od njih. U slučaju organizacije ormara to znači da najprije morate ustanoviti koju točno količinu stvari smještate i u kakav točno ormar.

 • Sortiranje i eliminiranje
  -kao i kod svakog drugog ormara, prije osmišljavanja najboljeg načina slaganja i odlaganja, svu odjeću treba temeljito pregledati i izdvojiti sve ono što više nije nosivo. Tako izdvojite, te poklonite ili donirajte odjeću koja je oštećena ili premala. Tek nakon toga moći ćete pametno rasporediti sve preostale stvari jer ćete znati točno koliko čega dijete zaista koristi.
 • Osnovni plan
  – sistem odlaganja ovisi o zadanom ormaru i djetetovoj svakodnevici. Nije svejedno je li vam na raspolaganju ormar po mjeri za svako dijete ili ste ograničeni jednim ormarom koji dijeli dvoje ili više djece. Ormari po mjeri uvijek su skuplja rješenja, ali bolja. Takvi su ormari potpuno prilagođeni prostoru i pružaju velik broj mogućnosti za unutrašnje preinake.
  Primjerice: po visini i širini, zahvaljujući različitom fleksibilnom priboru koji prati dijete u njegovu rastu, time i odjeću u brzorastućim veličinama. Osim toga, morate uzeti u obzir koju odjeću dijete najčešće koristi, jer je upravo to odjeća koju će morati moći najlakše dohvatiti, ali i vratiti na mjesto.

dječji ormar, organizacija

Kako organizirati dječji ormar

Osnovno je pravilo organizacije dječjeg ormara prilagoditi ga u potpunosti djetetu. Dok je vaše dijete još beba roditelji su jedini koji taj ormar koristite i dovoljno je da se vi u njemu snalazite. No, kako dijete savladava samostalno odijevanje, tako biste mu uzimanje i vraćanje odjeće na mjesto morali maksimalno olakšati.

Uostalom, dječja samostalnost i vama će znatno olakšati svakodnevicu.

Ormari često osim odjeće služe za čuvanje i ostalih stvari, igračaka, knjiga, ruksaka ili sportske opreme. Stoga, je još važnije omogućiti djetetu da se u vlastitom ormaru snalazi bez tuđe pomoći.

 • Osnovna pravila
  – uvijek dajte prednost onim stvarima koje dijete najčešće tj. svakodnevno koristi i njih rasporedite u visinu djetetovih očiju. Za obješenu odjeću koristite vješalice dječjih veličina, a majice i hlačice složite tzv. konmari metodom u ladice ili kutije (bez poklopaca!) umjesto na police. Tako složene stvari, jedno uz drugo, djetetu olakšava uzimanje, ali i sprječava prevrtanje ostalih složenih odjevnih predmeta u toj grupi.
 • Jedan ormar za više djece
  – ako u jednom ormaru morate organizirati dva ili više odvojenih podsistema, najlakše ćete održavati red ako odredite jednu boju za svako dijete. To znači da će jedno dijete imati plave vješalice, plave kutije i plave oznake na ladici ili ladicama, drugo dijete crvene, a treće na primjer zelene. Isto pravilo možete primijeniti i na vješalice u hodniku, jakne ili sportsku opremu.
 • Pametno s visinom
  – u visinu djetetovih očiju smjestite ono što mu svakodnevno treba, nešto rjeđe korištene stvari ispod te visine, a najmanje korištene i izvansezonske stvari na vrh ormara. Ako tek izrađujete ormar po mjeri, svakako iskoristite punu visinu prostorije. Tako povećavate unutrašnjost ormara i izbjegavate prašnjave plohe pri stropu. Ako je ormar ipak nešto niži, iskoristite gornju plohu za kutije u koje ćete pohraniti izvansezonske ili rijetko korištene odjevne predmete ili pribor. Za takva mjesta birajte plastične kutije ili čvrste vreće sa zatvaračem, zbog prašine.
Organizacija dječjeg ormara u službi organizacije vremena

Za maksimalnu jutarnju organiziranost oko odijevanja djeteta za vrtić ili školu, isprobajte tjedni odabir odjeće. Potkraj vikenda, zajednički, odaberete pet kompletnih odjevnih kombinacija za radne dane u nadolazećem tjednu i složite ih na djetetu najdohvatljivije mjesto u ormaru.

Ako vam veličina ormara dopušta, možete ovaj plan učiniti zabavnim i uvesti pet dekorativnih kutija. Dakle, po jednu za svaki od pet dana. Svako jutro dijete će lako i bez vaše pomoći iz odgovarajuće kutije uzeti svu odjeću koju mora odjenuti tog jutra.

Manjoj djeci kutije mogu biti različitih boja po danima u tjednu, a starijoj možete napisati i nazive dana. U slučaju nedostatka prostora, umjesto kutija mogu jednako dobro poslužiti najlon vrećice sa zatvaračem koji dijete može lako otvoriti.

Pet tako pripremljenih paketića znatno će vam olakšati radna jutra i pripreme za izlazak iz kuće. Dijete će bez zapitkivanja i traženja imati pred sobom sve za taj dan.

Tekst: Tamara Kajari, profesionalna organizatorica
www.slagalicaorganiziranje.hr

Foto: Pixabay