Obitelj

Organizacija dnevne sobe – kako prostor prilagoditi mališanu

Sigurnost i jednostavnost su dva zlatna pravila na kojima počiva organizacija bilo kojeg prostora u kojem će boraviti dijete, a pošto dnevnu sobu primarno organiziramo za boravak odraslih, neke organizacijske prilagodbe su neizbježne s dolaskom djeteta.

Pogled iz dječje perspektive

Vi možda volite svoj fikus u prekrasnoj tegli, električnu gitaru na stalku i baš vam se sviđa vaš stakleni stolić nasred sobe, ali djetetu koje puzi po podu ili hoda i penje se to su samo i jedino prepreke i to potencijalno vrlo opasne.

znatiželja –  mala djeca su vrlo znatiželjna i dok gledate po dnevnoj sobi što i kako promijeniti imajte to na umu

brzina – nemojte pretpostavljati da ćete uvijek biti brži od djeteta jer to bi značilo da u svakom trenutku možete predvidjeti njegovu reakciju, a to baš i nije tako

nespretnost – sama po sebi ne bi bila problem da ju ne prate već spomenute znatiželja i brzina. Zato je dobro organizirati dnevnu sobu tako da što manje ograničava djetetovo kretanje

Kako organizirati dnevnu sobu da odgovara i vama i djetetu

Želite li se moći opustiti u svojoj dnevnoj sobi i pritom uživati u djetetovom društvu bez napetosti i strepnje, slijedite ove jednostavne i učinkovite organizacijske savjete:

namještaj – izbjegavajte staklo, zaštitite oštre rubove i kuteve, osigurajte ladice, kvake i stepenice ako ih imate (specijalizirane trgovine nude raznovrsni pribor po povoljnim cijenama upravo za te namjene). Komode i samostojeće police pričvrstite za zid da ne bi došto do prevrtanja.

pod – osigurajte što više slobodnog prostora na podu jer će to biti glavna zona boravka djeteta (i vas) u dnevnoj sobi za neko vrijeme. Tepih mora biti što mekši i jednostavniji za održavanje, ali se ne smije klizati.

biljke – znate li da je većina sobnog bilja otrovna? Da, a neke mogu biti i kobne! Premjestite zato sve biljke van dohvata djeteta i vodite računa o tome i u ostalim prostorijama.

opasni predmeti – maksimalno prikrijte električne kablove, zaštitite utičnice sigurnosnim čepovima, smjestite podne i stolne svjetiljke van dohvata djeteta, a pogotovo pazite na predmete koji posebno privlače djetetovu pažnju kao su veliki TV ekrani, ali i sitni predmeti koje može staviti u usta.

Igračke u dnevnoj sobi

Iako će dijete s vremenom sve više boraviti u vlastitoj sobi, praktično je dok je mlađe osigurati mu jedan kutak u dnevnoj sobi za manji dio igračaka. Tako ćete smanjiti djetetovo trčanje iz jedne sobe u drugu i što je puno važnije odvratiti mu pažnju sa onih predmeta u dnevnoj sobi koje ne smije dirati. Igračke držite u za dijete sigurnoj kutiji ili mreži, bez poklopca radi jednostavnijeg pospremanja.                                                

Dakle, umjesto da pretvorite svoju dnevnu sobu u još jednu dječju ili da dijete neprestano spašavate od nezgoda, budite organizirani i uživajte u jednostavnosti i naravno, u svom djetetu.

Napisala: Tamara Kajari, profesionalna organizatorica  
www.slagalicaorganiziranje.hr