Bebe i mališani

Jednostavna zabava nekad je najbolja!

Navikli smo naše mališane na pregršt moderne zabave, a izlasci van najčešće su završavali druženjem u parkovima. No, novonastala situacija puno toga mijenja iz temelja, a jednostavna zabava može biti rješenje.

Parkovi, dakle, nisu opcija za dječju zabavu trenutno, kao niti druženje s vršnjacima u većini oblika. Druženje i zabava sada su najčešće ograničeni na obitelj. Izlasci trebaju biti što kraći na mjesta gdje – nema ljudi u neposrednoj blizini. Sretni li su sada oni koji imaju vrtove i dvorišta! Jednostavna zabava rješenje je za sve ostale! 🙂

Nakon što objasnite mališanima sve u detalje (nemojte ništa kriti, ali niti naočigled paničariti), zasada još možete izaći u šetnju, ali sa svim mjerama opreza. Nekad je zabavu lako naći – u vrtu ili na obližnjoj livadi.

Ne biste vjerovali koliko jednostavni oblici zabave mogu animirati klince!
  1. Od četiri štapa otprilike jednake veličine napravite na tlu kvadrat koji će predstavljati okvir slike. Mališanima recite da u najbližoj okolini prikupe razne detalje kojima će napraviti svoju sliku – kamenčiće, grančice, travke… Nećete vjerovati kako će ih ovo zabaviti, bez obzira na dob!
    jednostavna zabava
  2. Ako ste među sretnicima koji imaju vrt, a u obzir u ovom slučaju može doći i balkon, postavite na tlo razne predmete po kojima se može udarati – kante, poklopce, drvene kutijice, kartonske kutije… Mališanu dajte, ovisno o tome gdje se nalazite, nešto čime može udarati (štap, kuhača, žlica…) i pustite mu da se malo ispuše. Pretrpite buku i imajte na umu da mališanima isto bude puna kapa svega i da im treba ispušni ventil. I susjedi će shvatiti.
  3. Boje, boje, boje! Boje su uvijek zabavne! Ono što morate najprije napraviti jest pomiriti se s time da vrijede trenutno malo drukčija pravila i da zapackan stol, obojan tepih ili „uništen“ stolac nisu smak svijeta. Dajte mališanima što veće papire, zaštitite prostor koliko možete i pustite mališanima na volju uređenje papira!

Imajte na umu da ovo nisu normalna vremena i da se neka pravila moraju modificirati. Razmislite dobro što možete promijeniti u svom pristupu, shvatite da ni njima nije lako, kao niti vama, pa će vam sve biti puno lakše. Opustite se! Čuvamo živote i pokušavamo zadržati zdrav razum pritom. Vi to možete!

Foto: Privatni album