Zdravlje i prehrana

Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

pitajmamu-koronavirusu.jpg

Djeca su svakodnevno izložena informacijama o koronavirusu i tumače ih na svoj način.

Vaša djeca sigurno sa svih strana čuju ponešto o koronavirusu. No, vi želite da dobiju prave i pouzdane informacije, pa je stoga najbolje da ih dobiju od vas.

Evo o čemu biste sve trebali razgovarati
Saznajte što dijete već zna

Razgovarajte sa svojim djetetom što je čulo i od koga. Već sasvim mala djeca upijaju razne informacije i imaju svoje strahove. Porazgovarajte o informacijama koje su dobili i o izvorima tih informacija. U redu je ako je vaše dijete zainteresirano i želi razgovarati, ali ako nema nikakvih pitanja i to je u redu. Ne forsirajte temu.

Ponudite utjehu i budite iskreni

Usredotočite se na to da umirite svoje dijete ako je zabrinuto ili preplašeno, ali nemojte u tu svrhu izokretati informacije. Budite iskreni. Također, nemojte dijeliti više informacija nego je potrebno. Ako na neko pitanje ne znate odgovor, recite to.

Informacije koje čujete na vijestima vijesti prenesite mirnim glasom i nemojte paničariti pred njima. Strahove o tome hoće li se oni razboliti ublažite odgovorom da izgleda kako djeca ne oblijevaju baš tako često kao odrasli.

Pomozite im da dobiju osjećaj kontrole

Zadajte najmlađima specifične stvari koje moraju obavljati, kao što je na primjer pranje ruku, zdrava prehrana i puno sna, što je sve dobro za imunitet. Objasnite im, kako će radeći te stvari, ojačati i lakše izbjeći bolest. Pogotovo je važno redovito pranje ruku i izbjegavanje diranja nosa, usta ili oka. Budite im dobar uzor i perite ruke tako da mogu slijediti vaš primjer. Djeca tako imaju osjećaj da ona na neki način drže sudbinu u svojim rukama i mogu raditi nešto da izbjegnu virus.

Osjećaj kontrole djeci može pružiti i činjenica da su liječnici u bolnicama dobro pripremljeni ili da znanstvenici marljivo rade na otkriću lijeka.

Vrlo vjerojatno će se kod mnogih mališana javiti i strah za bake i djedove, pogotovo ako čuju da je starija populacija najugroženija. Umirite ih razgovorom, a potom nazovite baku i djeda na telefon ili preko skajpa kako bi dijete vidjelo da su dobro.

Svakodnevno budite u toku

Dijete već nešto zna, a nove informacije pristižu svakoga dana. Nemojte misliti da ste jednim razgovorom završili svoju misiju. Zato, popričajte češće sa svojim djetetom, vidite muči li ga nešto novo, neko novo saznanje. Iskoristite koronavirus za razgovor o imunosnom sustavu te za učenje o njihovu vlastitu tijelu.

Ispitujte. Ne morate nuditi samo dogovore. Pitajte dijete što misli o nekom događaju ili informaciji. Kako ono to doživljava. Puno ćete saznati.

Foto: Freepik