Zdravlje i prehrana

Kako ojačati imunitet kod mališana

Ljetno nam se bliži kraju, a vrtići i škole kucaju na vrata

Za mene to osim završetka mog najdražeg godišnjeg doba znači i pojavu virusa i bakterija kojima su moja djeca tada izložena. Naravno da virusi i bakterije ne utječu na svu djecu jednako, dok su neka djeca stalno bolesna, neka jedva pokupe prehladu.

Moja djeca naravno spadaju u onu skupinu koja uvijek nešto pokupi, a ako je i kod vas isti slučaj pokušajte im ojačati imunitet na prirodan način i naravno – počnite na vrijeme.

Dovoljno sna

Za početak svom djetetu osigurajte dovoljno sna jer san osim što utječe na fizički i psihički razvoj djeteta, pomaže i kod obrane od infekcija te održavanja zdravlja. Zdrav san utječe na spremnost i „odmornost“ organizma pri borbi s raznim virusima i bakterijama.

imunitet

Namirnice koje jačaju imunitet

Namirnice koje provjereno doprinose jačanju imuniteta su jagode, papaja, borovnica, mango, češnjak, rajčica, slatki krumpir, mrkva, tikvice, proizvodi od soje, limun, banane, dinja, marelica, grejp, luk, brokula, špinat, kelj o mahunarke. Sve te namirnice sadrže visoku razinu minerala, antioksidansa, vitamina i enzima koji jačaju imunitet.

Nudite djeci probiotičke pripravke koji doprinose jačanju imuniteta jer pomažu uspostaviti ravnotežu između dobrih i loših bakterija.

Organizmu djeteta je potrebna i određena količina nezasićenih masnih kiselina kako bi ostalo zdravo, a nezasićene masne kiseline djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica te štite tijelo tijekom reakcije na infekciju.

Vitamini i minerali

Pobrinite se da dijete unese dovoljno vitamina i minerala kao što su vitamin C, D i E, cink i selen, a koji se nalaze u voću i povrću, plavoj ribi, sjemenkama, biljnim uljima, žitaricama, morskim plodovima, jajima, mlijeku, mahunarkama, smeđoj riži, siru, sjemenkama suncokreta, češnjaku i brazilskom orahu.

Kod jačanja imunološkog sustava uvelike pomažu i prirodni preparati, a posebno se preporuča biljka ehinaceja koja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav i ima antivirusno i protuupalno djelovanje.

Rekreacija

I za kraj rekreacija koje je poželjna od najranije dobi jer u velikoj mjeri može doprinjeti jačanju imuniteta. Umjerena tjelesna aktivnost će potaknuti proizvodnju bijelih stanica, a boravkom na svježem zraku će se jačati imunitet djeteta.

Ove savjete pokušajte provoditi tijekom cijele godine kako bi organizam bio što jači i kako bi stvorio otpornost na razno razne bolesti.

Osim navedenih savjeta djetetov imunitet možete ojačati i uz pomoć proizvoda za jačanje imuniteta koje vam donosim u videu 🙂

piše: Mama Ana Zibar
foto: privatni album i Freepik

www.zenskisvijet.com