Zdravlje i prehrana

Proljev i koronavirus kod djece

proljev i koronavirus

Proljev kod bebe i djece roditelje često zabrine. Počnu se istraživati mogući uzroci, traže drugi simptomi, a sve to dok pokušavate držati taj isti proljev pod kontrolom. Ali kad se spomenu proljev i koronavirus u istoj rečenici, onda nam je već dosta…

Ono čega nam je sigurno svima dosta je koronavirus koji nam se uvukao u svaku poru života. Kao da nije dovoljno to što najčešći simptomi podsjećaju (ili barem zvuče tako) na malo jaču prehladu, nego smo krajem ljeta saznali i da je kod djece najčešći prvi simptom zaraze koronavirusom – proljev. Dokaze za to dobili su britanski znanstvenici tijekom pokusa u kojem je sudjelovalo 1000 djece.

Ako se proljev javi u kombinaciji s temperaturom, doktor bi vas mogao poslati na testiranje. Ne zna se zasad, doduše, u kojem postotku su djeca prenositelji virusa, ali i „običan“ proljev je vrlo zarazan, posebno ako roditelji oboljelo dijete pošalju u kolektiv. Uz proljev, simptom korone je i povraćanje, te groznica (još i češća nego prva dva).

Proljev kod beba i djece nas, u svakom slučaju, podsjeti na prvo i osnovno pravilo kad se radi o virusima: perite ruke! Posebno je to važno nakon nužde, odnosno nakon mijenjanja pelena bebama. U kolektivima treba što češće dezinficirati igračke i površine, jer se virusi lako prenose preko površina koje djeca često dodiruju. No, i to smo u posljednje vrijeme jako dobro naučili.

Bez obzira na to koji je uzrok proljeva, važne su dvije stvari:
  • Dijete mora piti dovoljno vode kako ne bi dehidriralo
  • Iz prehrane treba maknuti šećere, pa čak i voće – osim jabuke i banane

Dijete ne mora biti na strogoj dijeti kakva se prije desetljeća, dva strogo preporučala – riža, dvopek, štapići. Dokazano je, naime, da takva prehrana ne skraćuje trajanje proljeva, a ne utječe dobro na djetetovo ozdravljenje. Dobro bi bilo da dijete nadoknadi elektrolite, koji se proljevom gube, rehidracijskim otopinama.

Ako slučajno pronađete rehidracijsku otopinu koju vaše dijete neće odbiti, vi ste sretnici! Neke otopine mogu već i najmanje bebe, ali njima nije potrebno davati dodatnu vodu, nego nastaviti dojiti, bez obzira na učestalost proljeva.

Foto: Freepik