Bebe i mališani

Idemo u vrtić i štitimo imunitet

Imunitet u vrtiću

Prirođeni imunitet prisutan je pri rođenju djeteta i tijekom djetinjstva nadograđuje svoju prirodnu obranu. Prvi veliki izazov za imunitet je odlazak u jaslice ili vrtić!

Odlazak u jaslice ili vrtić nesumnjivo je jedan od prvih velikih događaja u životu malog djeteta. Osim adaptacije koju će proći u vrtiću, imunitet djeteta će proći i svoju prilagodbu. A suze zbog odvajanja pratit će u stopu i prve temperature, viroze…

Djeca se rađaju s imunitetom svoje mame, a stječu ga u prvim mjesecima cijepljenjem, pa nakon toga izlaganjem izvorima zaraze. Tada tijelo djeteta u doticaju sa raznim zarazama uči kako se obraniti od virusa, bakterija i sl. Imunitet se baš kao i dijete u vrtiću uči kako se ponašati. Prvi odgovor imuniteta na zarazu je bolest i sve dok se imunitet na nauči ponašati u doticaju s bakterijama i virusima će burno reagirati.

No, postoji i svjetla točka vrtićkih boleština – što su djeca u prvim danima bolesnija, to će kasnije biti zdravija.

Roditeljima su bolesti, naravno, najveća briga u prvim vrtićkim danima. Stoga, vam donosimo vodič u kojem ćemo vam pokazati kako štiti imunitet svojih mališana.

Vitamini

Balansirana prehrana važna je za klince iz više razloga – probava, zdravlja tijela i zdravi odnos s hranom. Naime, ako se dijete u ranoj dobi nauči da je voće i povrće sastavni dio njegovog jelovnika, te se nauči jesti dok se ne zasiti, stvara zdravu podlogu za ostatak života. Imunitet dobiva svoju snagu od kvalitetne prehrane.

Vitamini i minerali koji se dobivaju uravnoteženom prehranom ne mogu se tek tako zamijeniti dodacima prehrani. Dodaci prehrani u vidu multivitamina i vitaminskih pripravaka služe samo kao pomoćno sredstvo u prehrani i zdravlju.

Deficiti vitamina u dječjoj dobi nisu česti, a najčešće se javljaju kao nedostatak vitamina K, koji se ne apsorbira preko posteljice, vitamin D, te željezo. Nakon prve godine života klinci će imati uglavnom balansiran unos vitamina, a najviše njihovih vršnjaka imati će anemiju, manjka željeza i manjka kalcija. Kalcij je važan, znamo to, za izgradnju kostiju i zubića, a djeci nedostaje jer brzo rastu.

Dijete u prvoj godini dobiva vitamin D i on je jako važan i za njegov daljnji rast i razvoj. Vitamin D je sunčani vitamin kojeg dobivamo iz sunca, a nalazi se još i u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima i žumanjku. Vitamin D ide ruku pod ruku s boravkom na otvorenom.

Svježi zrak

Boravak na otvorenom ima jako puno dobrobiti za tjelesno zdravlje mališana. Aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla i igranja loptom jačaju plućni kapacitet koji posredno djeluje na bržu izmjenu tvari u organizmu, brže dovodi kisik do stanica i doprinosi općem blagostanju. Imunitet je tada u balansu.

Osim što povoljno djeluje na tijelo, boravak na otvorenom povoljno djeluje i na dječje glavice. Igra na zraku razvija dijelove mozga koji miruju kada su u zatvorenom. Podražaji koje dobivamo iz prirode jači su od onih mehaničkih, pa će igra na otvorenom stimulirati dječji um na drukčiji način.

Boravak u zatvorenom

Tijekom boravka u zatvorenom s mališanima trudite se što više provjetravati prostorije i igrati se pored zatvorenih prozora. Virusi i bakterije najbolje uspijevaju u toplim i suhim uvjetima, pa će ih nalet hladnog zraka brzo „potjerati“ iz prostorije.

Zdrav san

San je prijekopotreban djeci kako bi imali strpljenja, snage i volje obavljati sve dnevne zadatke pred sobom. Znaju roditelji da je naspavano dijete, sretno dijete. Tijekom vrtićke sezone dijete stavljajte spavati u hladniju sobu  kako bi što prije utonulo u san. Naime, za dobar san tijelo prirodno spušta temperaturu, pa je tijekom ljeta teže zaspati nego zimi. Izuzev toga, hladniji zrak će otvoriti dišne puteve, pa će se i tijekom sna tijelo uspješnije boriti s infekcijama.

Sreća

Usprkos svim nastojanjima da dijete zaštitimo od bolesti, stvarnost je da će se dijete u vrtiću prije ili kasnije razboljeti. No, prije svega i usprkos svemu najbitnije je da je dijete sretno jer sretno dijete se lakše nosi s temperaturom kao i odvajanjem od mame. Imunitet u padu lakše se podnosi uz osmijehe i zagrljaje.

Mentalno blagostanje, redovita igra, učenje, poticanje kreativnosti, spontanost i bezbrižnost jednako su važni kao i vitamini, minerali, spavanje i boravak na otvorenom.

Foto: Freepik