Zdravlje i prehrana

Prljave ruke su zdrave ruke

prljave ruke

Istraživanja već godinama pokazuju da nema potrebe sterilizirati svaki centimetar prostora oko bebe, dapače prljave ruke, kažu znanstvenici, su zdrave ruke.

„Ne to dirati, to je fuuuuj“ ste vrlo vjerojatno samo jučer rekli preko 10 puta kada ste se s klincima igrali u parkiću. Ako ste pritom zgrabili dezinfekcijsko sredstvo iz torbe i krenuli im brisati ruke, idući put ga odložite. Djeca smiju biti malo prljava. Naravno, pod uvjetom da ne stavljaju prljave ruke u usta.

Naime, moderan način života omogućio nam je da gotovo steriliziramo svaki kutak stana, usisamo i zadnju trunku prašine, te gotovo pa možemo jesti s podova. Kao da smo zaboravili da su bakterije na nama, u nama i oko nas. Pretjerano čišćenje prostora dovelo je dao toga da se tijela naše dječice ne moraju uopće boriti s mirkobima, grinjama i virusima.

Izloženost prljavštini tijelu pomaže u borbi protiv nje jer imunitet uči samo ako je izložen izazovima. Tako primjerice u prvom doticaju s crijevnom virozom dijete će oboljeti, ali drugi put i svaki idući – neće, jer se tijelo naučilo obraniti.

Isto je i s vanjskim podražajima. Ako dijete pokazuje znakove alergije na pelud kestena samo jednom i više nikada, to znači da se njegov imunitet naučio boriti protiv alergena i neće biti alergično.

Higijena

Postoji nešto što se zove hipoteza o higijeni. Ta hipoteza kaže da „pretjerano čisti prostori sprječavaju tijelu da razvije imunosni odgovr na različite bakterije i mikrobe, te lakše oboljevaju.“
Novija znanstvena istraživanja o alergijama potvrđuju tu hipotezu jer bez alergena koji provociraju provociraju imunitet, tijelo ne može složiti odgovor na njih, te djeca oboljevaju.

Paralela se može povući i s onom prvom nježnom jasličkom godinom kada su bebači bolesni svaka dva tjedna. Naime, tada se dijete imunizira, odnosno tijelo stvara obrambeni mehanizam na razne viruse i bakterije, te posljednično s prolaskom vremena manje oboljeva.

Ono što možete napraviti da budete dodatno sigurni da se vaše dijete neće razboljeti od igranja u blatu jest poboljšati djetetovu prehranu.
Dobra, uravnotežena i zdrava prehrana je temelj zdravlja. Lisnato povrće, puno vlakana, voće i sezonske namirnice vašem mališanu dat će mogućnost da se igra u pijesku, a ne razvije osip i bude u budućnosti puno zdraviji.

Također, pedijatri diljem svijeta preporučuju da se ruke peru samo prije jela, nakon igranja vani, nakon mijenjanja pelena, prije i poslije kuhanja, te kada su vidljivo prljava. Preporučeno je da dijete izlažete što više prirodi. To pak znači da klinca smijete pustiti da bosonogi trči s kiflom po pijesku, jer tako provocira svoj imunitet koji će mu uzvratiti jednakom mjerom – zdravljem.

Stoga, roditelji opustite se. Nemojte djeci dati da stavljaju ruke u usta nakon kopanja po zemlji, ali nemojte ni trčati s antibakterijskim sredstvom čim taknu ljuljačku.

 

Foto: Freepik