Obitelj

Kako organizirati rad od kuće i brigu o djeci?

Pitajmamu Rad Od Kuce

Organizirajte rad od kuće uz nekoliko naših savjeta

Ako vam se rad od kuće s djecom čini zastrašujućim, niste usamljeni u tim mislima. Djeca zahtijevaju pažnju i angažman i treba naučiti žonglirati konferencijskim pozivima, tipkanjem i rokovima te njihovim stalnim pitanjima i željom da ih slušate ili animirate.

Na žalost, to će mnogima biti realnost u narednim danima te se situaciji trebamo prilagoditi najbolje što znamo. Evo nekoliko savjeta kako to i učiniti:

Osmislite raspored

Važno je da svoj dan poravnate s uredskim satima. Što sve trebate napraviti? Koliko sati tog dana namjeravate raditi? Kada trebate uzvratiti pozive? Što sve stignete obaviti dok vaše dijete boja u susjednoj sobi?

Imajte na umu, više ćete napraviti ako radite pametnije, a ne napornije. Iskoristite najveću prednost rada od kuće, odnosno fleksibilnost. Tako na primjer, ako imate tu mogućnost, izvedite djecu van u vrijeme kada su najnemirnija, a potom se prihvatite posla kada se oni malo izmore.

Mnogi poslodavci u ovo su vrijeme otvoreni da svojim zaposlenicima omoguće malo manje tradicionalne rasporede, ako je to moguće.

Izvucite najviše od popodnevnog odmora

Ako vaše dijete spava poslijepodne, to je idealno vrijeme za završiti sve zaostatke. Bilo da se radi o sat vremena ili tri, prionite na posao jer nitko vas napokon ne ometa.

Za stariju djecu koja neće odvaliti dva sata možete uvesti “tiho vrijeme” kada će ležati u krevetu i slušati muziku, čitati slikovnice ili nešto slično.

Odvojite ulogu zaposlenika i roditelja

Ako ne naučite razdvojiti svoju ulogu roditelja od uloge zaposlenika, ako nikad niti jednoj od tih aktivnosti ne posvetite svoju punu koncentraciju, dogodit će se to da niti jedan “posao” nećete obaviti kako treba.

Kako biste to napravili, pokušajte si odvojiti uredski prostor od ostatka stana, nađite neki kut, ako već nemate slobodnu sobu. Potrudite se da vas tamo ništa vizualno ne ometa, niti košara prljavog rublja, niti dječji crteži.

Kada se pak bavite djecom, isključite se od poslovnih obaveza, ako je moguće stišajte telefon i nemojte provjeravati e-mailove svakih pet minuta.

Zabavite djecu

Kao da to i tako ne radite, je li tako? Ali sačuvajte nekoliko aduta za trenutke kada vam doista treba mir. Bojanku, vježbenicu, neku novu igračku… dajte ih djetetu kada vam neodgodivo treba sat vremena mira.

rad od kuce

Također, očajna vremena zahtijevaju i očajničke mjere. Možete organizirati “posebno vrijeme” za igrice onda kada mami i tati treba mir ili “vrijeme za crtiće”. Djeca će vas tada sigurno pustiti da obavite što treba.

Plan za ometanje 

Šef zove, dijete cvili i vješa vam se za nogu, a on umjesto vaših briljantnih ideja sluša urlanje vašeg klinca.

Ovaj scenarij preduhitrite tako što ćete na primjer za vrijeme konferencijskog poziva isključiti zvuk tako da nitko ne može čuti urlanje iz vaše pozadine dok vi i dalje čujete o čemu se govori.

Također, naučite djecu da postoji vrijeme kada vas apsolutno ne smiju ometati te smislite kako ćete im znakom pokazati veliko crveno NE, odnosno, ne diraj sad mamu. Na žalost, to pali samo za malo veću djecu, dok ona sasvim mala neće moći shvatiti zašto ne želite pjevati baš u tom trenutku.

Foto: Freepik, Unsplash