Bebe i mališani

Koliko su sigurna dječja druženja? Zatvaraju se svi parkovi i školska igrališta!

pitajmamu-djecja-druzenja.jpg

Dječja druženja najsigurnija su na otvorenom. Škole i vrtići su zatvoreni, a iz kriznih stožera nas upozoravaju kako treba ograničiti bliske socijalne kontakte.

No što u stvari znači „bliski kontakt“? Je li u redu dogovoriti dječje druženje ili igranje u kući?

Svi znamo iz vijesti da su djeca u nisko rizičnoj skupini za zarazu. Ako se i zaraze, simptomi su uglavnom vrlo blagi. Suhi kašalj, curenje iz nosa, nešto slično virozi. No, ista pravila ne vrijede za djecu kompromitiranog imuniteta, na primjer onu sa plućnim problemima, astmom ili dijabetičare.

No, premda sami vjerojatno ne bi pretrpjeli ozbiljnije posljedice, djeca su idealni prijenosnici virusa. Naime, slabije se pridržavaju sigurnosnih i higijenskih savjeta, često stavljaju ruke u usta, nos, oči, diraju svašta i na to se ne obaziru previše. Također, ako su u kontaktu sa svojim djedovima i bakama, potencijalno su puno opasniji za njih jer oni spadaju u ranjiviju skupinu.

Vjerujemo da je dio roditelji očajan i ne znaju kako zabaviti mališane iz dana u dan, a ne žele da djeca provedu previše vremena pred tv ekranom.

Parkovi, školska i dječja igrališta od danas su prema nalogu stožera civilne zaštite – zatvorena. 
Tako da na takav vid zabave od sada pa na dalje ne možete računati. Ona koja se pak ne mogu zaključati, bit će ograđena trakama komunalnog redarstva. 

Što se tiče ostalih opcija druženja, preporuke su jasne – što manje to bolje.

No, mnogi se toga neće pridržavati, pa kako se ipak donekle zaštititi?

Stručnjaci nisu dali jasne odgovore, takve odluke prepustili su savjesti roditelja. Koliki je njihov nivo ugode i koliko će slobode u bliskim socijalnim kontaktima dati svojoj djeci?
Nije za očekivati da će sva druženja prestati, a ako se za njih odlučite, ipak treba provesti neke, minimalne i nužne mjere opreza. Ograničite druženja na dvoje ili troje djece, a ako imate veće dijete, možete dopustiti i jednog ili dva posjetitelja više jer veći imaju i bolju osobnu higijenu.

Također, ako ste prijatelji s još jednom obitelji djece sličnih godina, možete se međusobno družiti samo s njima čime na neki način „zatvarate krug“ i povećavate sigurnosne mjere.

Naravno, uvjerite se da vaše dijete nije prehlađeno prije nego se ide družiti s drugim djetetom. Također, provjerite i zdravstveno stanje djeteta kojem idete. Kod dolaska u goste obavezno operite djetetu ruke. Ako ćete biti prisutni na druženju, možete ruke oprati još koji put tijekom druženja.

Druženja kod kuće ne moraju nužno biti opasna jer svaki roditelj može dezinficirati svoj prostor, provjeriti i počistiti.
Razmislite ipak o tome da druženja odgodite za neka sigurnija vremena, da pokušate sebe i svoju djecu izlagati minimalnim kontaktima drugih ljudi.

Ne trebate ostajati zatvoreni u kući. S djecom pješačite, loptajte se, vozite bicikl, isprobajte romobil i role. Iskoristite ovo vrijeme za povezivanje unutar obitelji.

Što se tiče rođendana, rođendaonice, igraonice i trampolin parkove najbolje je izbjegavati jer su oni potencijalno leglo zaraze, što i neće biti veliki problem jer su odlukom vlasti zatvorene sljedećih mjesec dana.

Foto: Freepik