Bebe i mališani

Dnevno spavanje mališana – kako ga najjednostavnije ukinuti

dnevno spavanje

Pročitajte naš vodič kako uspješno ispustiti dnevno spavanje te kako da vam pritom dan ne poprimi karakteristike noćne more!

Bebe su šampioni spavanja! Jedino im mogu konkurirati lavovi koji spavaju do 20 sati na dan. Tek rođene bebe spavaju i do devet puta na dan, ali kako odrastaju, potrebe im se za spavanjem smanjuju. Vrijeme smanjivanja dnevnih drijemeža, primijetit ćete, najčešće će dolaziti ruku pod ruku sa svladavanjem novih vještina. Naime, dnevno spavanje tada će beba zamijeniti svladavanjem novih životnih vještina, odnosno – vježbanjem.

To vrijeme, sasvim jasno, najmanje se sviđa roditeljima, koje je zapao teži dio posla ‒ prebaciti bebu iz dnevnog drijemeža u dnevnu budnost. Ali, budite na oprezu, nije to tako lako kako se čini. I bebama i roditeljima treba vremena da se naviknu na novi raspored. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su si bebe same izbacivale drijemeže sve do navršenih devet mjeseci.

S otprilike godinu i pol vaš će mališan spavati samo jednom na dan! Da, dobro ste čuli – spavat će navečer i onda tek opet popodne nakon ručka, i to je to! Ponekad će biti posebno svojeglavi, pa neće htjeti uopće spavati… ali, dobro, to je neka druga tema. 🙂

U ovom vodiču naučit ćemo vas kako ispustiti dnevno spavanje, a da vam dan koliko-toliko ne sliči noćnoj mori!

S tri spavanje na dva

Oko navršenih devet mjeseci vaša beba ispustit će jedan spavanac i pasti na samo dva. Kod nekih beba to znači da će spavati po noći, pa onda popodne nakon ručka te, ovisno o mališanu, ili ujutro oko 10 ili poslijepodne oko 17. No, s bebama nema pravila, već samo preporuke.

Primijetit ćete da se vaša beba ne umara tako brzo, već da može potegnuti jedan sat budnosti više nego prije mjesec dana. U tom razdoblju prilagodbe na jedan spavanac manje primijetit ćete da će vaša beba biti nervoznija i nemirnija te da će teže zaspati u vrijeme regularnog odlaska na drijemež.

U tom razdoblju prilagodbe najbolje je paziti na sat. Vrijeme odlaska na počinak uvjetovano je vremenom prethodnog buđenja. Stoga, ako je vaš bebač ujutro imao dnevno spavanje u 10, ali već je 11 i ne pokazuje umor već nervozu, to znači da se nalazite u – zoni izbacivanja spavanja.

U razdoblju prilagodbe bebača nemojte stavljati u uobičajeno vrijeme na spavanje, već neka to bude tek sljedeći regularni spavanac ili pak vrijeme za tihu igru u kojoj se beba neće toliko umarati. Isto tako, mjesto na kojemu boravite u to vrijeme iznimno je bitno. Naime, supermarket ili šoping-centar kod bebača koji izbacuje spavanac mogao bi izazvati nervozu, ali ne i lagana šetnja po kvartu ili pak ljuljanje mami u krilu u parku.

Osim toga, spavanac ne mora biti uvijek u isto vrijeme i jednake dužine. Ako je primjerice bebač u procesu izbacivanja popodnevnog spavanca – krenite u šetnju kako bi zaspao na 45 minuta ili sat vremena.

Također, kako biste izbjegli nervozu zbog izbacivanja spavanca, potražite bebine znakove umora. Neke bebe trljat će oči, neke će povlačiti dudu kao lude, a druge će tražiti svoju tješilicu.

S dva na jedno dnevno spavanje

Kada će vaš mališan imati između 15 mjeseci i godinu i pol, dogodit će se, nekima nemili, prijelaz sa dva dnevna spavanja na samo jedno. Znakovi koje će vaš mališan pokazivati bit će vam sasvim jasni, za razliku od onda kada su bili tek bebice. Osim što će spavati bolje po noći, primijetit ćete da je u vrijeme drugog popodnevnog spavanja potpuno budan.

U to vrijeme mnogi će mališani krenuti i u jaslice, pa će biti primorani izbaciti jedan popodnevni spavanac. No, mnoge će tete mališanima omogućiti da se „odmore“ ujutro kada ih roditelji ostave, te da se, naravno, naspavaju nakon ručka.

U tranzicijskom razdoblju stvari mogu postati dosta čupave. To znači da će dijete najvjerojatnije biti jaaako umorno čak i prije 11 sati ujutro, a moglo bi se to odraziti i na noćni san. Prekomjeran umor kod djece najčešće kvari san, pa bi moglo biti problema kod odlaska na noćni počinak. To ćete vrlo lako spriječiti mirnom igrom ili pak laganim prijepodnevnim šetnjama tijekom kojih se dijete neće premoriti, te će obaviti tranziciju glatko i bez suza.

Također, pomicanjem odlaska na to jednodnevno spavanje, i to svaki dan po 15-ak minuta, olakšat ćete svom mališanu tranziciju. Tako će se postupno navikavati na kasniji odlazak na spavanje, pa mu tranzicija neće predstavljati velik šok.

SAVJET

Kada vaš mališan napuni godinu i pol, bit će mu potrebno do pet sati budnosti prije odlaska na spavanje. Imajte to na umu kad planirate popodnevni spavanac. Ako se mališan probudi oko 16 sati popodne, nemojte očekivati da će otići na spavanje prije 21 sat.

Pet zlatnih savjeta za ispuštanje dnevnog spavanja
  1. Držite se rutine

Dizanje i odlazak na spavanje, odnosno držanje rutine, vrlo je važno! Tako mališani stvaraju naviku, ali što je najvažnije, i njihovo tijelo stvara naviku!

  1. Svježi zrak

Osim ako se ne radi o cičoj zimi, prilikom svakog buđenja otvorite širom prozore ili ako imate mogućnost, izađite na balkon ili u dvorište. Svjež zrak okrijepit će vašeg mališana i pomoći mu da bude duže budan.

  1. Aktivnosti

Dosada je najgori neprijatelj djece, a pogotovo kada su umorni i nervozni. Tijekom razdoblja ispuštanja spavanaca opremite se raznim zabavnim aktivnostima koje će vas oboje stimulirati i odvratiti od nervoze.

  1. Voće je bitno!

Šećer nam daje energiju, pa iskoristite voće kako biste klincu omogućili da ostane što dulje budan. Fruktoza iz voća bit će izvrstan međuobrok i mali naramak energije za prebroditi umorne trenutke.

  1. Zagrljaj je prva pomoć

U trenutcima nervoze sjetite se da je zagrljaj prva pomoć djeci, ali i odraslima!

Foto: Freepik