Razvoj bebe

Razvoj bebe: 15 mjeseci

razvoj bebe, 15 mjeseci

Beba od 15 mjeseci vrlo vjerojatno hoda ili barem pokušava napraviti samostalne korake. Ovo je vrijeme u kojem će vaša beba otkriti posljedice svojih djela.

Što sada radi?

S 15 mjeseci mališan razumije rutinske događaje u svom životu i može, na primjer, pružati ruku kada mu oblačite jaknu. Nemojte se čuditi ako će vaša beba u dobi od 15 mjeseci bacati igračke na pod. Bebu jako zanimaju posljedice njegovih djela poput bacanja igračaka na pod ili pak nepotrebno vikanje iz čistog mira.

Kako komunicira?

U ovom trenutku još uvijek govori tek poneke riječi, no naučio ih je više. Počet će oponašati zvukove koje čuje, poput automobilskog motora ili mačjeg mijaukanja, i bit će veoma izražajan. Bebe u dobi od 15 mjeseci ponekad će se iz čistog mira početi derati da čuju zvuk vlastitog glasa, nemojte ih opominjati već ih pokušajte navesti da zajednički pjevate ili ponavljate slogove.

Kako možete pomoći?

Često ga uključujte u razgovor – pozorno će vas slušati. 15 mjeseci  je idealna dob za prve priče za laku noć. 15 mjeseci je dob u kojoj bebe nemaju jaku koncentraciju stoga nemojte očekivati da ćete pročitati više od jedne stranice. Navečer, je pak druga priča jer su umorni stoga iskoristite tu priliku za priču! Nemojte mu davati presložene igračke jer bi mogao odustati od pokušaja da ih savlada.

Foto: Pixabay