Bebe i mališani

Uspavljivanje bebe: jeste li isprobali metodu noćna mama?

uspavljivanje bebe

Teško je ustajati po noći, budimo iskreni, i to razdoblje noćnih hranjenja i uspavljivanje bebe jednostavno treba proći.

No, iako ste bebu nahranili i presvukli i sigurni ste da joj je tip-top u krevetiću, ona se i dalje budi! Pa zašto? Kako je ponovno uspavati?
Jedna mala preinaka može vam promijeniti noći i pomoći vašoj bebi da brže otplovi u Zemlju Snova! Zove se noćna mama!

Bebe se po noći, osim zbog hranjenja, razbude jer su se probudile, a ne znaju kako opet zaspati. Taj fini mehanizam uspavljivanja bebe svladat će tek poslije u životu kada će se po noći buditi i do tri puta, a neće se toga ujutro sjećati. S buđenjem obično dođe cendranje ili plač, pa čak i simpatično gugutanje kako bi privukle maminu ili tatinu pažnju.

Također, kada se probude, bebe ne znaju i ne vide da su roditelji pokraj njih, nego se uplaše i traže mamu i tatu što brže i što glasnije. Upravo zbog toga jedna mala preinaka u noćnoj rutini može vam pomoći da zajedno zaspite što je brže moguće. Uspavljivanje bebe bez drame je moguće uz noćnu mamu!

Upalite noćnu mamu

Ta preinaka zove se noćna mama. Cilj je odgovoriti na sve potrebe svoje bebe po noći, ali bez dodatne stimulacije.

Primjerice, ako je beba nahranjena, podrignula je i ima suhu pelenu, te joj nije ni prevruće ni prehladno, a odjednom se iz sna probudila plačući, tada je, dok leži u krevetiću, probajte lagano podragati po glavici.  Pružite joj ruku da vas uhvati za prst. Ako prestane plakati, vratite se u krevet. Ako bebica ne prestane plakati, lagano je podignite i tihim glasom, gotovo šaptom, umirite, ali cijelo vrijeme u tamnoj sobi gdje beba i inače spava.

Kada se umiri, vratite je natrag u krevetić. Nemojte bebici pjevati i zibati se. Svrha je noćne mame bebu naučiti kako da se sama umiruje, a neće se sama naučiti uspavati ako joj vi svaki put u dva u noći pjevate uspavanku i plešete bečki valcer.

Strpljivo

Noćnoj mami treba vremena da se ufura u noćni način rada, tako da se ne dajte obeshrabriti ako ćete privih nekoliko noći pjevušiti i hodati po sobi gore – dolje.

Bebi će trebati nekoliko noći da uhvati rutinu, kao i vama. Strpljivo pristupite svojem novom noćnom modusu operandiju, jer ćete vrlo vjerojatno u bunilu nakon sna automatski podići bebu iz krevetića.

Provjere

Prije nego što postanete noćna mama, provjerite kakvi se sve zvukovi javljaju u vašem stanu ili kući tijekom noći. Možda vašu bebicu budi susjedov pas koji laje na sjene u tri u noći, a možda je budna zbog puštanja vode u zahodu. Eliminirajte zvukove koje možete, a na neke će se vaša bebica jednostavno morati priviknuti!

Možda vašoj bebi san ometa neki neobičan izvor svjetlosti. No, nemojte previše glavu razbijati oko toga jer ćete napraviti kontraefekt, a to je beba koja se budi i na najmanje ometanje sna.

Noćna mama u spas!

Cilj je noćne mame pružiti bebi osjećaj zaštićenosti i sigurnosti. Uspavljivanje bebe će biti uspješnije ako se beba osjeća sigurno. Kada beba svlada buđenje bez plača, odnosno s minimalno deranja, možete je umirivati iz udobnosti svog kreveta. Kada se bebica probudi, promatrajte je neko vrijeme, pa ako ne utone u san, primite joj ručicu ili joj pak stavite ruku na leđa. Bebe vole sigurnost, a još više od toga vole svoju mamu.

Noćna mama je rješenje koje će zadovoljiti mamu, ako bude uporna, jer nije metoda od koje će bebica neutješno plakati, a bebi će pružiti vrlo važnu vještinu samoumirivanja i mehanizam za uspavljivanje.

Imamo još puno savjeta o spavanju beba za vas: 

Foto: Freepik