Bebe i mališani

Ružičasti šum bolji je za san nego bijeli šum

ružičasti-šum-pitajmamu

Ružičasti šum koristi se na isti način kao i bijeli šum, ali stručnjaci tvrde da je čak i bolji za dobar san. Uz ove šumove lakše će zaspati i bolje spavati i djeca i odrasli.

Ako ste jedan od roditelja koji su upoznali muke po spavanju sigurno ste čuli za bijeli šum. A jeste li čuli za ružičasti šum? U posljednje se vrijeme o njemu dosta govori kao o boljoj verziji šuma koji može pomoći pri uspavljivanju i boljem spavanju.

Za bolji san

Jeste li se ikada pitali zašto bolje spavamo uz zvuk sušila za kosu nego uz potpunu tišinu? Bijeli šum dosta podsjeća na glasni zvuk šššššš, koji često proizvodimo baš kad želimo uspavati mališane. E, pa, ružičasti šum je sličan, ali još i bolji! Može biti teško razlikovati bijeli i ružičasti šum.

Kod bijelog šuma sve su zvučne frekvencije jednake amplitude. Kako biste doživjeli taj zvuk, pomislite na sušilo za kosu, usisavač, ventilator – to su bijeli šumovi. Ružičasti šumovi imaju niže frekvencije koje stvaraju dublji, nježniji zvuk. Takvi su zvukovi, na primjer, otkucaji srca, morski valovi, padanje kiše ili šuškanje lišća na drveću.

Otkucaji srca umiruju

Sad zamislite novorođenče koje je devet mjeseci živjelo u okruženju u kojem su šumovi jedino što čuje – probava i otkucaji srca. To su, dakle, ružičasti šumovi, pa ima smisla oponašati ih kako bi se dijete umirilo. Osim što pomaže djetetu da lakše zaspi, ružičasti šum pomoći će i da duže spava dubokim snom.

Naime, razlog zašto ovakvi šumovi – i bijeli i ružičasti – funkcioniraju je taj što se mozak osobe koja spava usmjeri na njih. Zbog toga mozak zanemari, odnosno lakše prikrije, ostale zvukove u okolini. Mozak se tako bolje odmori, a nećemo ni spominjati što to znači za dijete, ali i roditelje.

Postoje razni uređaji koji proizvode upravo ružičaste šumove – otkucaje srca, valove, kišu… Često su u obliku plišanih životinja, pa ih možete koristiti i kad je dijete budno kao igračku, a i smjestiti negdje u blizinu djeteta kad spava. No, pazite da ne bude preblizu bebi, jer iako su ovi zvukovi umirujući, ne trebaju biti preblizu djetetu da bi ih čulo.

Foto: Freepik