Bebe i mališani

7 trikova za bolji san – preporučile stvarne mame

bolji san

Spavati! Zašto bebe ne žele spavati? Zar ne znaju kako je to dobro?

Bez obzira koliko vas muči bebin san, sigurni smo da će vam pomoći naših 7 trikova za bolji san! Možda ste pročitali već desetke članaka, možda i knjigu, dvije, ali ono što nekad može upaliti bolje od ičeg, to su savjeti drugih mama. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara, pa pokušajte s njim.

Izaberite jedan od 7 trikova za bolji san
1. Pronađite pjesmu koja umiruje bebu

Bez obzira na to o kojoj se pjesmi radi, o kakvom se ritmu ili stilu radilo, bez obzira na kojem jeziku… Pronađite pjesmu ili melodiju koja vašoj bebi najbolje odgovara. Pjevajte ju za uspavljivanje, dok ostavljate bebu u krevetu, dok beba tone u san. Tako će tu melodiju povezivati sa smirivanjem. Naravno, neka melodija pjesme bude lagana, smirujuća.

2. Ugrijte krevetić/kolijevku

Ni vi ne volite leći u hladan krevetić, zar ne? Bez obzira bilje ljeto ili zima, zagrijte krevetić tako da bude baš kao da je netko upravo ustao iz njega. Zimi vam za to može poslužiti boca napunjena vrućom vodom, a ljeti možete staviti u krevetić možda kakvog većeg plišanca ili možda svoju majicu.

3. Imitacija otkucaja srca

Otkucaji srca bebi su u trbuhu bili jako važni. Taj ustaljeni ritam donosi smirenje i određenu sigurnost. Pokušajte taj zvuk imitirati u spavaćoj sobi. Danas postoje igračke s točno takvim zvukovima, a zvuk možete pronaći i na YouTubeu. Možda će kod vaše bebe proći  i tiktakanje sata.

4. Razrijedite manje važna hranjenja

Ako je beba na adaptiranom mlijeku, a dobro dobiva na kilaži, ali i dalje traži previše obroka, jedan od noćnih obroka koji smatrate nepotrebnim možete početi razrjeđivati vodom. Nakon tjedan dana takvih hranjenja, beba će početi izbacivati taj obrok.

5. Ne dopustite kratke spavance

Ako vaša beba nekad odspava 10-ak minuta, pa onda malo kasnije 15-ak i tako kroz dan, navečer joj neće biti do spavanja!

Pobrinite se da uredite dnevno spavanje i pripazite da beba odspava duže jednom ili dvaput u danu (ovisno o dobi). Tako će lakše zaspati i navečer.

6. Milujte im nos

Vrlo jednostavna radnja kao što je milovanje nosića može umiriti bebu. Znate, onako, od korijena prema vrhu nosa, sasvim lagano. Možda će u početku potrajati duže, ali s vremenom će biti dovoljno manje od nekoliko minuta da uspavate bebu.

7. Mirna soba je najbolja

Razne njihaljke za spavanje, mobili, plišanci i tješilice, razni projektori na stropu… Ako ste posegnuli za gotovo svakim sredstvom i nije upalilo, razmislite o tome treba li vam išta takvo? Mirna i tamna soba puno je bolji izbor!

Foto: Freepik