Bebe i mališani

Bijeli šum – je li zvuk dobar za bebin san

bijeli-šum-pitajmamu

Bijeli šum, ako niste znali, može pomoći bebi da zaspi. Iako vam se to odmah na prvu čini kao dobra ideja, važno je sagledati sve posljedice i prednosti za bebu prije nego isprobate prednosti tog zvuka.

Ako ste roditelj, sigurni smo da ste barem čuli za bijeli šum, ako ga i niste isprobali. A ako mislite da niste čuli za to, pitat ćemo vas jeste li nekad ostavili upaljeno sušilo za kosu? Ili perilicu za rublje jer ste primijetili da smiruje bebu? E, pa to je, ako niste znali, bijeli šum. I možda može baš vašoj bebi pomoći s uspavljivanjem!

Zašto je dobar

Iako ne zvuči logično da beba može lakše zaspati uz zvuk, umjesto da govorimo o potpunoj tišini, bijeli šum može učiniti čuda za vašu ne-spavalicu. Taj bijeli šum pomaže bebi tako što se ona usredotoči baš na taj zvuk, te tako blokira ostale zvukove – zvukove iz doma (mamine poslove, stariju braću i sestre), promet u blizini i slično.

Saznajte više – REGRESIJA SNA KOD BEBA

Iako kod nas nisu toliko uobičajeni baš uređaji za proizvodnju takvog zvuka, mogu se naći, na primjer, plišane životinje koje ispuštaju takve zvukove. Među tim zvukovima je i onaj koji oponaša zvuk otkucaja srca, kako su navikli slušati u maternici.

Zašto bi mogao biti loš?

Upravo činjenica da kod nas nema takvih uređaja za kupiti, čini se dobrom kad pročitate sljedeće: neke od takvih uređaja premašuju glasnoću koja je sigurna za bebino uho. To je jedna loša strana, dok je druga ta da bebe mogu postati pretjerano ovisne o tim zvukovima.

Beba koja postane ovisna o tom zvuku, mogla bi teže zaspati ako bijeli šum nije prisutan. Na primjer, u vrtiću ili ako uređaj ne ponesete sa sobom na putovanje. Činjenica je da su istraživanja pokazala da djeca lakše zaspe uz bijeli šum, te da duže spavaju u komadu. No, imajte na umu da se bebe, posebno one do šest mjeseci starosti, bude zato što im nešto treba ili smeta. Trebate se zapitati je li vam draže odgovoriti na baš svaku bebinu potencijalnu potrebu ili vam je važnije naspavati se.

Koliko djeca trebaju sna?

Iako su je svako dijete osoba za sebe, postoje neke okvirne smjernice koje bi trebalo popratiti što se tiče spavanja u određenoj dobi.

  • Novorođenčad: Do 18 sati na dan, uz buđenja svakih nekoliko sati za hranjenje
  • 1 do 2 mjeseca: Mogu spavati četiri do pet sati u komadu
  • 3 do 6 mjeseci: Ukupan broj sati noćnog sna je između osam i devet, a tu su još i dnevni spavanci
  • 6 do 12 mjeseci: Ukupno 14 sati, od čega su dva do tri spavanca tijekom dana.

Foto: Pexels