Bebe i mališani

Spavanje bebe tijekom zime – sve što trebate znati

Spavanje beba

Spavanje bebe tijekom zime nešto je jednostavnije nego što je ljeti…

Naime, tijekom sna bebina temperatura tijela pada pa je nešto sličnija okolini. To omogućava lakši san negoli ljeti kada visoke temperature ometaju proces hlađenja odnosno padanja temperature i remete spavanje bebe.

Znajte granice

Bebe ne mogu regulirati samostalno svoju temperaturu kao što to mogu odrasli i starija djeca. Ako je bebi prevruće ispod dekice, neće je moći zbaciti sa sebe kako bi se ohladila. Također, ako im je hladno neće se moći tresti kako bi se ugrijali. Zato su ovisni o nama da im pogodimo baš pravu temperaturu za spavanje. Spavanje bebe zimi donosi neke izazove, ali je puno prirodnije nego spavanje ljeti.

Temperatura sobe u kojoj beba spava je 18 stupnjeva, a prema preporukama pedijatrijskih organizacija – bebe ispod šest mjeseci bi trebale spavati u istoj prostoriji kao i roditelji.

Kada planirate mjesto za bebu u sobi imajte na umu da ne bude pored radijatora ili prozora.

Krevetić mora biti slobodan

Svi znamo za opasnosti od prenatrpanog kreveta igračkicama i zaštitom za ogradice. Bebama koje se još samostalno ne okreću ne treba zaštita za ogradu, kao ni igračkice. Jednostavan mobil iznad krevetca bit će dovoljan.

Madrac također treba biti čvrst i ravan jer je za bebe vrlo bitno da spavaju na čvrstoj podlozi kako bi izbjegli gušenje. A što se posteljine tiče, ona mora biti prozračna od prirodnih materijala kao pamuka ili lana. Plahta na madracu mora biti čvrsto zataknuta i napeta.

I oprez, bebama ne treba jastuk, pa čak niti ukrasni jastučić – sve to predstavlja rizik od gušenja.

Pidžamice slatke

Generalne preporuke za pidžamice idu na ruku jednodjelnim odjelcima, te prekrivanje dekicom odnosno poplunom. Također, jako su praktične vreće za spavanje, no imajte na umu da ako dijete stavite u vreću, nije mu potreban poplun.

Jedna od stvari koju roditelji često rade jest duplo prekrivanje djece. To znači da deku slože na pola, pa prekriju dijete. To nemojte raditi jer deka mora propuštati zrak, a kada je presavijena na duplo teže se ventilira.

I za kaj, donosimo vam odgovore na česte nedoumice roditelja oko spavanje bebe tijekom zime:

– Bebi su hladne ruke tijekom noći, moram li se brinuti?

Ne, naime bebine ruke i noge nisu dobar pokazatelj temperature jer se ekstremiteti brže hlade. Osim toga, bebine ruke su rijetko pokrivene dekom, pa se i brže hlade. Glavica odnosno prsa su bolji pokazatelj. Također, ako beba lijepo spava vrlo vjerojatno joj je ugodno.

– Beba često sa sebe makne dekicu, pa je cijelu noć pokrivam, što da radim?

Ako se dijete meškolji i baca dekicu sa sebe, vrijeme je da razmislite o vreći za spavanje.

Foto: Freepik