Bebe i mališani

Zagrcavanje bebe – kad hranjenje postane problem!

Zagrcavanje bebe

Zagrcavanje bebe se najčešće događa prilikom hranjenja u novorođenačkoj dobi. Uglavnom je vrlo lako riješivo, no treba znati što rješavati. 

Zagrcavanje bebe je vrlo često, posebno u novorođenačkoj dobi! Bebe će se tijekom života zagcnuti na razne stvari, a za početak tu je – mlijeko. Naime, mnoge bebe pohlepno jedu, pa ponekad zaborave udahnuti, dok drugima ulazi previše mlijeka koje ne stignu progutati.

Previše mlijeka

Zagrcavanje beba je vrlo čest slučaj kada je u pitanju previše mlijeka u grudima. No, to je vrlo lako rješivo izdajanjem prije podoja kako bi se oslobodila napetost i kako bi mlijeko počelo teći u normalnim količinama. 

Beba jede prebrzo

I to je vrlo čest slučaj! Naime, neke bebe vrlo brzo jedu, pa ne stignu progutati mlijeko, prije nego počnu vući novo. Možda bi vam pomoglo kada bi bebu češće stavljali na prsa i u mirnijim okolnostima. 

Isto možete napraviti i kada bebu hranite na bočicu. Češće nudite bočicu i to u manjim količinama kako bi beba prestala jesti pohlepno

Hranite ju u mirnim okolnostima, bez previše stimulacije. U polumračnoj sobi, gdje nema puno zvukovnih i svjetlosnih podražaja, kako bi se beba smirila i koncentrirala na hranjenje. 

Položaj

Jedan od razloga za zagrcavanje bebe mogao bi biti i položaj u kojem bebu hranite. Ako je beba previše ravno, moguće je da joj mlijeko odmah utječe u grlo i da to uzrokuje zagrcavanje. Rješenje je jednostavno!

Bebu hranite povišeno. Ako je hranite na bočicu možete je položiti na jastuk koji je pod kutem od 45 stupnjeva kako bi bila što uspravnija. Ako bebu dojite pokušajte ju dojiti tako da joj glava bude uspravno, tako da leži na vama, a tjeme joj bude ispod vaše brade. 

Podrigivanje

Isto tako pripazite i na podrigivanje. Vrlo je važno da beba nakon hranjenja ispusti sav zrak iz sebe koji je progutala. Naime, beba će kad-tad morati podrignuti, a uvijek je bolje da to obavi nakon jela nego tijekom jela. 

Bljuckanje

Zagrcavanje bebe se vrlo često događa kada su bebe vrlo male, leže i nisu bljucnule nakon hranjenja. Bljuckanje u ležećem položaju može biti i vrlo opasno ako ne čujete bebu, a ona recimo leži na leđima i ne može se sama okrenuti jer ima mjesec dana. 

Obavezno bebu podignite da podrigne nakon hranjenja i držite je neko vrijeme uspravnom kako bi se mlijeko smirilo u želucu i kako bi se tlakovi izjednačili. 

Bebu nakon bljuckanja i podrigivanja stavite da spava, ali na bok!

Slino moja

No, osim toga, postoji još cijeli niz razloga zašto bi se beba mogla zagcrnuti, a prvi je najobičnija – slina!
Iako bebe neuobičajeno dobro kontroliraju svoje gutanje ponekada je ponuda sline veća od potražnje, pa se slijeva na sve strane. Tada beba ima previše sline u ustima i ako se smije ili brblja, može se zagrcnuti slinom! Pogotovo je to slučaj kada bebi rastu zubi, jako puno plače, histerizira i sl.

Rješenje je da pustite da se beba iskašlje kako bi si olakšala, a tek je onda nudite vodom. Ako prerano popije vodu, a da se nije do kraja iskašljala riskirate još jedno zagrcavanje i to zbog vode. I povraćanje jer si najčešće isprovociraju grlo!

Hrana naša svagdašnja

Jednom  kada bebe napune šest mjeseci i počne vrijeme dohrane, tada većina mama i tata počinju paničariti oko zagrcavanja i gušenja. 

Odmah ćemo reći da postoji jako velika razlika između zagrcavanja i gušenja. Zagrcavanje je glasno, a gušenje tiho! Ako se beba guši onda ne može plakati, niti pričati, a kada se zagrcnula onda može i plakati i kašljati i vrištati!

Bebe imaju tzv. gag reflex puno bliže sredini jezika od nas odraslih. Zagrcavanje je svojevrsni obrambeni mehanizam od gušenja, kao i nagon za povraćanjem. Naime, odrasli znaju i žvakati i gutati puno bolje od beba, pa je nama refleks za povraćanjem smješten dublje prema grlu na jeziku. Klincima nije i sada znate zašto često počinju povraćati ili kašljati kada nešto veliko stave u usta. Poput cijele mrkve. 

No, super stvar kod beba je što i brzo uče, pa će rijetko kada ponoviti dva ili tri puta istu pogrešku. Jednostavno ih je strah!

Foto: Freepik