Bebe i mališani

Gušenje bebe: detaljan vodič prve pomoći

gušenje

Gušenje bebe stranim tijelom među prvim je uzrocima smrtnosti djece i to do pet godina.

Gušenje bebe je stravičan prizor kojeg niti jedan roditelj ne želi doživjeti. No, nesreće se događaju i bolje je biti pripremljen i znati kako postupiti. Donosimo vam detaljan vodič kako pomoći bebi ili djetetu koje se guši.

Gušenje djeteta (od godine dana)
 1. Ako dijete ne može disati i govoriti potičite ga na kašljanje.
 2. Ako dijete ne može kašljati, govoriti ni disati, nagnite ga prema naprijed i pet puta OŠTRO i JAKO udarite DONJIM dijelom dlana po leđima između lopatica.
 3. Između svakog udarca provjerite je li predmet gušenja izašao iz usta.
 4. Ako se dijete i dalje guši obujmite dijete objema rukama i stavite jednu šaku između pupka i donjeg dijela prsne kosti. Šaku uhvatite drugom rukom i utisnite jako prema unutra i tako PET puta. Iza svakog utiska provjerite je li predmet gušenja izašao iz usta.
 5. Zovite 194!
Gušenje bebe (do godine dana)
 1. Bebu okrenite na trbuh, glava neka je ispod razine ramena i neka vam leži na koljenu, nogama prema bedru odnosno trbuhu.
 2. Bebu PET puta udarite donjim dijelom dlana između lopatica.
 3. Između svakog udarca provjerite je li beba ispljunula predmet gušenja.
 4. Ako se beba i dalje guši, okrenite ju na leđu, pridržavajte nagnutu glavicu i PET puta stisnite sredinu prsnu koša kako bi istisnuli zrak i natjerali strani predmet van.
 5. Ponovite PET puta na leđima, pa PET puta lupanje po leđima na trbuhu.
 6. Zovite 194!

gušenje

Prvo i osnovno zapamtite da panika stvara paniku, smireno pomozite djetetu, zovite hitnu pomoć, izletite na ulaz ili ispred kuće, ali pomozite djetetu!

Prevencija će naravno umanjiti neugodne situacije, pa svakako imajte na umu da djeci do tri godine ograničite pristup sitnim stvarima, figuricama, komadićima koji zapinju u grlu i slično. Uvijek imajte dijete pod nadzorom kada jede ili kada se kupa.

Foto: Wikimedia Commons