Bebe i mališani

Beba je progutala figuricu? Znamo kada će je pokakati!

Beba je progutala

Beba je progutala figuricu, igračkicu, ili malu kockicu – i sada ne znate što ćete?!

Nakon što primijetite da je beba progutala nešto što nije trebala, osim što ćete ODMAH otkloniti svaku sumnju na gušenje, nazvat ćete pedijatra, a onda ćete se baciti na čitanje ovog članka! 

Jedan od velikih strahova roditeljstva je što će se dogoditi ako je beba progutala igračku. Ne brinite – znanost je kao i uvijek na našoj strani.

Sve je primamljivo da se stavi u usta, barem da se kuša tekstura ili okus. Od kestena na cesti, papuča i čarapa, pa do sitnih igračka starijeg brata ili sestre – kao na primjer figurica kockica svima poznatog brenda.

Sve mičete iz vidokruga, stavljate na više police, a u parku patrolirate kao policajac oko malih ručica i ustašca. S obzirom na to da ste roditelj, ne postoji ništa kao što je previše informacija.

ŠTO KAŽU ZNANSTVENICI?

Istraživači na popularnom znanstvenom blogu Don´t forget the bubbles objavili su studiju o tome koliko je vremena potrebno da se pokaka glava figurice poznatih legića.

Naravno, nisu tjerali bebe da progutaju legiće! 🙂  Samo da vas ohrabrimo prije konačnog podatka. Potrebna su dva tjedna da bi se pokakala jedna kovanica, objekt kojeg mališani najviše gutaju.

Stoga, znanstvenici su progutali glavu figurice i svaki dani provjeravali kakicu. U prosjeku trebalo im je 1,71 dan da “evakuiraju” figuricu iz debelog crijeva.

Ne postoji previše informacija! 🙂 Sada znate, pa za svaki slučaj pospremite legiće. 

Foto: Unsplash