Trudnoća i porođaj

Savjeti za lakši porod – budite spremni za sve

savjeti za lakši porod, porod, trudnoća

Porod je kruna vaše trudničke karijere. To je ujedno i zaista uzbudljiv trenutak, ali i pomalo zastrašujući nakon kojeg ćete u rukama držati svoju malenu bebu.

Kako bi vam olakšali taj dan, ali i taj trenutak, donosimo vam nekoliko savjeta za lakši porod:

NE BOJTE SE

Znamo da je lakše reći nego učiniti, no važno je da tijekom poroda ostanete mirni. Paničarenje uzrokuje lučenje adrenalina koji odvlači krv iz maternice i trudove čini manje učinkovitima.

Duboko dišite kako biste pojačali stezanje maternice i svoj um usredotočili na opuštanje. Vjerujte u to da je vaše tijelo sposobno donijeti bebu na svijet – naposljetku, za to je stvoreno!

PAŽLJIVO ODABERITE PARTNERA ZA POROD

Rađanje djeteta najteža je stvar koju ćete učiniti u životu, stoga vam je potreban netko tko će vas (o)hrabriti i pružiti vam emocionalnu potporu, netko tko će vas pogledati u oči i reći „sjajno ti ide“. Ako vam to ne zvuči poput vašeg partnera, možete zamoliti mamu ili najbolju prijateljicu da vam pomognu. Žene koje su i same prošle iskustvo rađanja obično su najbolje.

NE ŽURITE SE U BOLNICU

Prva faza poroda može dugo trajati, stoga nazovite bolnicu i pitajte za savjet kada mislite da su trudovi počeli. Pokušajte što duže ostati kod kuće u opuštenoj atmosferi. Odmarajte se između trudova te često i pomalo jedite kako biste očuvali snagu. Neka i vaš partner čini isto!

SLUŠAJTE PRIMALJU

Privlačno je misliti kako vi znate najbolje, no sestre i liječnici su ondje s razlogom i njihove će vam upute olakšati porod. Kada vam sestra kaže da prestanete tiskati i da duboko udahnete, čini to stoga što pomno prati vaše tijelo. Tih nekoliko sekunda moglo bi biti važno jer vaginalnom tkivu dopušta da se prilagodi bebinoj glavici pa je manja vjerojatnost da će vam puknuti međica. Naravno, čim kaže da tiskate, počnite tiskati!

BUDITE SPREMNI ZA SVE MOGUĆNOSTI

Nemojte zamišljati savršen porod. Ako si kažete da je posve prirodan porod jedino što želite, bit ćete razočarani budu li vam zatrebali lijekovi. Nikada ne možete biti sigurni kako će porod teći, stoga slušajte liječničke savjete. Ako vam je potrebna epiduralna – potrebna je, i zbog toga niste ništa manje vrijedni.

trudnoća, porođaj

PRIPREMITE SE

Porod nikada nije bezbolan, zato se unaprijed raspitajte o dostupnim sredstvima protiv bolova kako odluku ne biste morali donositi iscrpljeni. Koliko će bolan biti vaš porod nimalo ne ovisi o tome koliko ste snažni ili hrabri, nego o vašem tijelu i bebi koju nosite. Nemojte se osjećati krivom ako zatražite neko sredstvo protiv bolova.

PRIPREMITE SVOJE TIJELO

Masaža perineuma (međice) tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće pomaže da se vaginalno tkivo nježno rastegne. Nakon tople kupke, legnite na leđa. Nanesite malo maslinova ulja na palčeve i na međicu (dio između vagine i rektuma) te uvucite palčeve oko 2,5 cm u vaginu. Gurajte ih prema van i prema dolje dok ne osjetite blago žarenje. Zadržite ih tako oko dvije minute, duboko dišite i opustite mišiće dna zdjelice. Pritišćući prema dolje, palčevima nježno masirajte stijenke vagine pokretima u obliku slova U oko tri minute, potom se opustite i još jednom ponovite. Radite to svaki dan od 34. tjedna kako biste smanjili rizik od pucanja.

PLANIRAJTE UNAPRIJED

Ako razmišljate o epiduralnoj analgeziji, raspitajte se je li anesteziolog uvijek dostupan, u kojem je trenutku možete dobiti, kada nije moguće provesti zahvat i kako će postupak teći. Dobro se informirajte i savjetujte s liječnikom.

OSTANITE NA NOGAMA

Najbolje što možete učini kako biste si olakšali porod je to da se krećete i ostanete stajati. Gravitacija će bebi pomoći da brže prođe kroz porođajni kanal. Morat ćete leći kako bi vas pregledali, no nakon toga opet ustanite. Ako ste umorni, spustite se na ruke i koljena, no najvažnije je da se krećete.

PROVJERITE STOPALA

Epiduralna ne uspije uvijek u potpunosti. Ponekad bolje djeluje na jednoj strani. Zamolite partnera ili sestru da vam povremeno opipa stopala. Ako je jedno mnogo hladnije ili znojnije, epiduralna djeluje samo na jednoj strani i vjerojatno ćete je dobiti još jednom ležeći na hladnijoj strani.

UDIŠITE MIRIS MUŠKATNOG ORAŠČIĆA

Kapnite nekoliko kapi ulja od muškatnog oraščića na rupčić i udišite miris između trudova. Neke žene kažu kako im je to doista olakšalo trudove.

SJETITE SE DA SU PRIMALJE SVE TO VEĆ VIDJELE

Većina je žena zabrinuta da će tijekom poroda obaviti nuždu. Pritisak bebine glavice dok prolazi kroz porođajni kanal može potaknuti crijeva i zato se to često događa, no većina žena toga nije ni svjesna – previše su zaokupljene tiskanjem bebe! Ne mora vam biti neugodno, jer ne možete ništa učiniti kako biste to spriječili, a često je to i dobar pokazatelj da porod napreduje.

Foto: Freepik