Zdravlje i prehrana

Imunitet djece – kako razviti jak imunitet i čuvati zdravlje?

Jak imunitet kod djece

Imunitet se gradi od najranijeg djetinjstva uvođenjem zdravih navika u djetetov svakodnevni život.

Jak imunitet i zdravlje su najvrjednije stvari koju čovjek posjeduje. Stoga je svako ulaganje njih itekako opravdano – osobito u djetinjstvu, kada je podložnost infekcijama, virusima i različitim bolestima vrlo aktualna.

Strategija kojom ćete sačuvati dječje zdravlje i ojačati ga u borbi protiv bolesti itekako je provjerena te može pomoći da dijete živi zdravije i sretnije djetinjstvo.

Tjelesna aktivnost

Redovitu tjelesnu aktivnost i boravak na svježem zraku treba prakticirati svaki dan. Bez obzira na vremenske prilike, prikladno se obucite i izađite iz zatvorenog prostora.

Saznajte više – PREHLADA KOD BEBA

Hodanje, trčanje, igra i istraživanje okoline djeci pričinja veliko zadovoljstvo te potiče osjećaj zadovoljstva i sreće, koji je također vrlo važan u očuvanju imuniteta.

Sunčeva svjetlost iznimno je važna za dječje zdravlje zbog razine vitamina D koja je djetetu potrebna za normalan rast i razvoj. Umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti itekako je poželjno.

Spavanje

San je prijeko potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Djeci je potrebno najmanje osam sati noćnoga sna da bi se očuvao njihov imunitet. Tako zapravo djeca grade svoj prirodni obrambeni mehanizam. Spavanje može spriječiti bolest ako reagirate odmorom na prvi znak bolesti.

Hidratacija

Ne zaboravite da je voda najbolji izvor zdrave hidratacije i najvažniji sastojak u prehrani za ljudski organizam.

Potičite djecu da piju puno vode. Hidratacija organizma čistom vodom jedan je od najvažnijih čimbenika za zdravlje. Djeca bi trebala popiti 6-8 čaša vode svakoga dana, a ako se bave pojačanom tjelesnom aktivnošću i sportom, omjer se može udvostručiti.

Saznajte više – TEMPERATURA KOD BEBA

Odgovornost je na  roditeljima i trenerima da provode mjere opreza i da vode računa o dovoljnom unosu tekućine u organizam tijekom sportskih treninga. Na prvi znak bolesti pijenje veće količine tekućine od uobičajenoga može spriječiti pojavu bolesti.

Pravilna prehrana

Vrlo je važno kod djece izbjegavati konzumiranje zaslađenih napitaka koji sadržavaju prikrivene šećere. Oni narušavaju optimalnu razinu šećera u krvi, što može smanjiti djelotvornost imuniteta. Treba imati na umu da djeca prehranom, napose pijući slatke napitke, konzumiraju više šećera negoli smo toga svjesni.

Zdrave navike stječu se u najranijem djetinjstvu, stoga poučite svoje dijete da je voda najbolje piće za njegovo zdravlje.

Jedite puno voća i povrća. U dječjoj prehrani važna je redovita konzumacija voća i povrća preporučuje se pet obroka dnevno. Za stimulaciju imuniteta iznimno je važno opskrbiti organizam vitaminima i mineralima iz zdrave hrane, osobito iz svježeg voća i povrća. U današnje vrijeme kada je puno djece izbirljivo, dodaci prehrani u obliku vitamina i minerala česta je pojava u svakoj obitelji. Važno je da uzimate suplemente kvalitetnih i provjerenih proizvođača.

Foto: Freepik