Zdravlje i prehrana

Prehlada kod beba: česta pojava u hladnijim danima

prehlada kod beba

Dolaskom jeseni i zime, temperature se spuštaju, a nosići počinju curiti. Bebe, iako bismo mi to htjeli, nisu imune na prehladu. Pogotovo ako se i mama prehladi.

Bebe tek moraju izgraditi svoj imunitet, ali dobra je vijest što ih mamin imunitet štiti još neko vrijeme. Što je beba mlađa veće su šanse da će se i razboljeti, pogotovo u sezoni virusa kao što su jesen i zima. Tada više vremena provodimo u kući gdje se virusi lakše i brže razmnožavaju, pa su šanse za virozu još i veće.

Pročitajte još i: Temperatura kod beba – sve što trebate znati

Veća je vjerojatnost, također, da će se beba razboljeti ako ima starijeg brata ili sestru. Ako oni pohađaju vrtić, šanse su još veće. Prehlada kod beba zahtjeva brzu reakciju i pametan pristup, a prije svega konzultaciju kod pedijatra.

Prehlada kod beba: Simptomi

Najčešći simptom prehlade kod beba, a prije nego što počne curiti nosić jest slabo jedenje. Naime, bebama treba prohodan nosić prilikom hranjenja za disanje. Nakon toga, ćete čuti prepoznatljivo roktanje tijekom disanja ili recimo odmicanje glave od dojke ili bočice kako bi udahnula.

Pročitajte još i: Kako uzeti urin za urinokulturu?

Kašalj je također jedan od simptoma zbog kojeg će se roditelji jako uplašiti. Naravno, prvo trebate bebu odvesti kod pedijatra. Prehlada kod beba može biti vrlo bezazlena, ali ne liječenje prehlade može rezultirati problemima.

Bebe kašlju jer im se sadržaj iz nosa slijeva niz grlo, a pomoći ćete im tako što ćete ih većinu vremena držati uspravno i tako im olakšati kašljanje.

Prehlada kod beba također zna biti popraćena temperaturom. Antipiretike koristite tek nakon konzultacije s pedijatrom, a prvo pokušajte s mehaničkim skidanjem – kupanjem u toploj vodi.

Prehlada kod beba: kako je liječiti

Liječenje prehlade kod beba je simptomatsko. Najčešće će pedijatar preporučiti čišćenje nosa fiziološkom otopinom i nakon toga aspiriranje. Naime, fiziološka otopina je najsličnija sastavu sluznica pa će otopiti sve što u nosu treba otopiti. Tek onda slijedi aspiriranje, odnosno usisavanje nastavkom za usisivač ili ručnim aspiratorom.

Isto je tako dobro investirati u inhalator kojim ćete inhalirati bebu fiziološkom otopinom. Inhalacija će bebi olakšati disanje, ali i čišćenje  sadržaja iz nosa.

U slučaju temperature, obavezno se javite pedijatru, a on će vam dati upute o doziranju antipiretika.

Kada beba počne kašljati najbolje je držati povišeno, tako da se sadržaj slijeva niz nos, a ne niz grlo.

Ako je beba dobrog općeg stanja i nema temperatura, preporučljivo je prošetati po svježem zraku.

Prehlada kod beba: koliko traje

Trajanje prehlade kod beba je individualno, a ovisi o:

  • Vrsti virusa
  • Djetetovoj dobi
  • Sezoni infekcije – zimi prehlade traju duže jer više boravimo u zatvorenim prostorima
  • Daljnjoj izloženosti drugim infekcijama

Generalno, prehlade kod beba mogu trajati od nekoliko dana, pa do dva tjedna. No, što prije krenete u liječenje prije će i proći.

Foto: Pexels