Zdravlje i prehrana

Urin za urinokulturu – kako uzeti urin kod beba i mališana?

kako uzeti urin, urinokultura

Ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu, urin za urinokulturu uzima se vrećicom.

Najprije operite ruke. Spolovilo i okolnu kožu oprati čistom toplom vodom i blagim sapunom. Komadom ispeglane gaze (ili komprese) odstraniti ostatke kreme s anogenitalnog područja pokretima od genitalnog prema analnom području.

Vrećicom skupite urin kod male djece

Kod djevojčica lagano prstima razmaknuti velike i male stidne usne i očistiti. Kod dječaka lagano povući prepucij i očistiti. Postupak pranja ponoviti još jednom. Zatim cijelo područje posušiti čistom gazom.

Vrećicu izvadite prstima iz sterilnog pakiranja držeći je za stražnju stranu, lagano raširite, pazeći da ne dotaknete unutrašnjost niti ljepilo. Vrećicu pažljivo zalijepite na spolovilo, kod djevojčica na donje dvije trećine stidnih usana, a kod dječaka oko penisa.

Prilijepite vrećicu počevši od gornjeg kraja prema dolje tako da se cijela površina oko otvora vrećice ravnomjerno zalijepi na kožu.

Vrećica može stajati oko 30-45 minuta. Ako se dijete ne pomokri u tom razdoblju, postupak pranja treba ponoviti i zalijepiti novu vrećicu.

Kako skupiti urin kod veće djece?

Kod veće djece potrebno je spolovilo oprati tekućom vodom i uhvatiti srednji mlaz urina u sterilnu čašicu. Također treba paziti da se ne dotiče unutrašnjost čašice i odmah ju zatvoriti.

Najbolje je uzorak urina odmah odnijeti u laboratorij, u protivnom smjestite ga u frižider gdje može stajati najviše 24 sata.

Tekst: dr. Svjetlana Bela Klancir,
spec. pedijatar iz Poliklinike za dječje bolesti dr. Sabol

Foto: Shutterstock