Zdravlje i prehrana

Ne želi jesti voće i povrće? Prevarite ga zdravim obrocima!

Veseli sendviči
Pripremili ste sendviče sa šunkom, sirom i povrćem, ali ne znate kako ćete mališana natjerati da ih pojede. Možda griješite u načinu na koji ih poslužujete i možda je to jedino što trebate promijeniti.
Kako? Dječje sendviče oblikujte u igračke.
Kako? Izrežite sredinu kruha i potrudite se da to bude kruh u različitim nijansama. Na njega složite list šunke ili malo tunjevine pa list sira, zatim list salate i na kraju na tanko izrezanu rajčicu. Sendvič zarolajte i, ako treba, roladu izrežite na manje komade. Šarene roladice izgledat će poput nečega što je napravljeno od plastelina, vašemu će djetetu biti zanimljivo, ali i jako korisno i zasitno.
Pssssst! Umjesto kruha sendviče zamotajte u tortilju. Raspametit ćete ih.

Mrkvasti tornjevi
Mrkvu očistite i izrežite na rezance, štapiće… kako vam najviše odgovara. Isto možete učiniti s paprikom, celerom, krastavcem. U malenu posudicu pripremite vrhnje, mliječni namaz, istopite sir ili napravite humus i igrajte se „kanadera“. Uzmite jedan tornjić ili letjelicu u ruku i zaletavajte se kroz umak do usta. Hruskanje pozdravite gromoglasnim navijanjem ili osmijehom ‒ i dijete će to shvatiti kao igru. 

Voćni kebab
Postoji nešto zabavno i zanimljivo u hranjenju djece. Ako vi nastojite u njihova mala usta ugurati jagode, jabuke ili grožđe, a oni ga ne žele prožvakati i progutati, namirnice će letjeti posvuda naokolo. Preventivno djelujte i postavite komadiće voća na drvene ili plastične štapiće i napravite voćni kebab. Djetetu će biti zanimljivo, a vi ćete uživati gledajući kako vaš mališan jede.

Hladna fritata
Ostaci ručka mogu biti jako zanimljivi i posluženi hladni. Omlet ili musaka pretvoreni u čudne geometrijske oblike mogu biti pravo osvježenje za užinu vašega mališana. Naravno, pripazite da u tim jelima nema krumpira ili gljiva, pa i nekog drugog povrća koje nije preporučljivo zagrijavati.

Zrnje i bobice
Malo grožđa idealno je za zaigranu užinu jer je grožđe, kao što znamo, okruglo poput loptice, a ne treba se guliti. Prikažite djetetu grožđe kao zabavnu voćku koja doskakuće do njegovih usta ili napravite čovječuljka od grozdova i zamolite mališana da mu pojede cipelice i rukavice. Takva se igrica preporučuje samo za malo stariju dječicu jer igra s grožđem može biti opasna za najmlađe.
Napomena! Grožđe potiče probavu, dajte ga djeci koja imaju problema sa zatvorom.