Bebe i mališani

Sastojci adaptiranog mlijeka – sve što trebate znati

sastojci-adaptiranog-mlijeka-pitajmamu

Kad prvi put biramo, sastojci adaptiranog mlijeka nisu prvo što nam padne na pamet. A trebali bi biti! Kako odabrati i što sve trebate znati o sastojcima?

Osnovni sastojci

Oko 98 posto adaptiranog mlijeka čine proteini i ugljikohidrati. Upravo ti sastojci adaptiranog mlijeka imaju najveći učinak na bebinu probavu i način na koji to beba podnosi. To je prvo na što trebate obratiti pažnju kad birate adaptirano mlijeko.

Ono što morate znati je da prije svega zanemarite sve marketinške opise poput „za osjetljivi trbuščić“ ili „nježno“. To, na kraju krajeva, ne znači ništa. ono na što morate obratiti pažnju jest deklaracija proizvoda i popis sastojaka. Najvažniji su onih prvih nekoliko sastojaka koji će vam reći koja je vrsta proteina i ugljikohidrata u mlijeku.

PROTEINI

Da, postoje adaptirana mlijeka na bazi kravljeg mlijeka i ona na bazi soje. Ali puno važnije od tog je koliko su veliki proteini koje vaše dijete pije.

Standardna veličina proteina

Standardna adaptirana mlijeka sadrže neobrađene proteine. Oni su točno veličine kakve su bili kad su dobiveni iz krave ili soje. A to je – veliko. Proteini kravljeg mlijeka i soje puno su veći od proteina majčina mlijeka. Na popisu sastojaka će pisati: „nemasno mlijeko“, „izolat proteina“, „Whey protein“ ili „izolat proteina soje“.

Većina beba podnosi ovakva mlijeka sasvim dobro! No, treba im duže da ih probave.

Djelomično hidrolizirana formula

Djelomično hidrolizirani protein je manji, „slomljen“ u komade. Takvi slomljeni proteini bliži su veličinom proteinima majčina mlijeka, ali ne isti. Na popisu sastojaka će pisati „djelomično hidrolizirano proteini“.

Ovakvim proteinima treba kraće da ih se probavi, pa su dobar izbor za novorođenčad koja ima poteškoća s velikim proteinima ili ima problema s probavom.

Potpuno hidrolizirani proteini

Potpuno hidrolizirani proteini su maleni i ujedno hipoalergeni. Ti su komadi proteina tako maleni da neće potaknuti alergiju kod djeteta koje je alergično na protein kravljeg mlijeka puno veličine. Na mlijeku mora pisati da je „hipoalergeno“.

Ta su mlijeka za bebe koja imaju alergiju na kravlje mlijeko ili ozbiljne probavne problema. No, ova mlijeka su specijalna mlijeka i ne trebate ih isprobavati bez prethodnog razgovora s liječnikom.

UGLJIKOHIDRATI

U majčinu mlijeku laktoza je izvor ugljikohidrata, a sve zdrave bebe mogu probaviti laktozu. Ako tek započinjete s adaptiranim mlijekom, adaptirano mlijeko na bazi laktoze nije loš izbor.

Mlijeko bez laktoze daje se bebama koje još imaju nerazvijen ili iritabilan probavni trakt, koji proizvodi manje hormona koji razgrađuju laktozu. Isto tako, ovo je mlijeko dobar izbor za bebe koje se oporavljaju od proljeva.

Ako se iz adaptiranog mlijeka ukloni laktoza, mora se dodat neki drugi ugljikohidrat, a samo su dva dovoljno mala da ih beba može probaviti. To su saharoza (običan šećer) i glukoza. Iako su oba sigurna za bebu, mnogi će vam radije savjetovati glukozu. Glukoza se u adaptiranom mlijeku može pronaći kao: kukuruzni sirup, rižin sirup, glukozni sirup i maltodekstrin.

Što prvo gledati?

Sad ste pročitali neke važne stvari, ali nije vam još uvijek jasno što prvo gledati? Najbolje je prioritet dati veličini i vrsti proteina, budući da je to najvažniji faktor dobre probave.

Imajte na umu da ne postoji savršeno adaptirano mlijeko za sve bebe. Svaka je beba priča za sebe! To znači da ono što je najbolje za vašu bebu nije isto kao i ono što je najbolje za susjedovu bebu.

Što je s drugim sastojcima?

Proteini i ugljikohidrati čine oko 98 posto, dok ona 2, 3 posto čine razni dodatci koje proizvođači često navode kao privlačne kratice: DHA, MFGM, HMO… Sve je dobro imati u bebinoj hrani, ali neće puno utjecati na to hoće li vaša beba upisati bolji fakultet.

Foto: Freepik