Bebe i mališani

Pretila beba? Može li beba previše dobivati na težini

pretila beba

Možda će ovakav naslov kod vas izazvati čuđenje, ali pretila beba nije baš potpuno nemoguća pojava. Ako ste se ikada zapitali je li vaša beba možda previše bucmasta, mi ćemo vam ponuditi odgovore.

Bucmasta beba često privlači razne komentare, najčešće simpatične, ali kad izgovorite pretila beba, možda će vas mnogi ošinuti pogledom. Je li moguće da beba bude – pretila i kako odrediti granicu? Je li samo bucmasta ili pretila beba?

Isključivo dojenje

Ako je beba isključivo dojena, može li ona imati prekomjernu težinu? Najprije moramo razjasniti što znači isključivo dojenje. To znači da beba dobiva samo majčino mlijeko – izravno iz dojke ili na bočicu, nije bitno. Ovakva vrsta prehrane u smislu dobivanja na kilaži uvelike se razlikuje od hranjenja bebe adaptiranim mlijekom ili kombinacijom adaptiranog i majčinog.

Kad beba siše, onda može u bilo kojem trenutku prestati sisati, može sisati bez izvlačenja mlijeka ili samo držati bradavicu u ustima i ne sisati. Dakle, beba kontrolira unos hrane i prilagođava svojoj gladi. S druge strane, kad beba pije adaptirano mlijeko iz bočice ne može sisati tako da ne jede. Tako da sisanjem dobiva mlijeko htjela ona to ili ne. Beba tako može popiti više mlijeka nego što bi možda htjela.

Dolazimo stoga do zaključka da se za isključivo dojenu bebu gotovo nikad ne može reći da je – pretila beba. Istraživanja su pokazala da isključivo dojenje ne povećava rizik od prekomjerne težine.

Kako adaptirano mlijeko može povećati rizik od pretilosti?
  • Dolazi s uputama koliko bi i kako često dijete trebalo jesti – zbog toga bi roditelji mogli poticati dijete da popiju sve što je u bočici iako dijete nije više gladno
  • Ne sadrži hormon leptin koji regulira sitost
  • Ima više proteina nego majčino mlijeko, što može doprinijeti brzom porastu težine
Različit porast

Do dobi od tri ili četiri mjeseca beba bi trebala udvostručiti svoju porođajnu težinu. Bebe koje su isključivo dojene dobivaju na kilaži različitim tempom nego bebe hranjene adaptiranim mlijekom. Nakon godine dana bebina težina usporava porast.

Velika je vjerojatnost da je dobivanje na težini kod vaše bebe jednostavno dio njena normalnog rasta, te da ona nije pretila beba. Najočitiji razlog prekomjernog dobivanja na kilaži je prekomjeran unos kalorija. No, nemojte odmah guglati o bebinoj zdravoj prehrani! Ponekad se može raditi i o hormonalnom problemu.

Pročitajte više: ŠTO JE MLIJEČAC ILI SOOR?

Važno je biti svjestan težine u bilo kojoj dobi, ali istraživanja pokazuju da je dijete koje dobije previše na težini tijekom prvih šest mjeseci života izloženo je većem riziku od pretilosti do treće godine života. Dogovorite pregled kod liječnika i razgovarajte ciljano o bebinoj težini.

Što napraviti?

Kad je dijete gladno, dajte mu jesti! Nitko ne želi izgladnjivati dijete! No, obratite pažnju na znakove kojima će vam dijete dati do znanja da je sito. Tada prekinite hranjenje i ne nutkajte ga više. Isto tako, izbacite iz prehrane kupovne sokove i zaslađene grickalice, te nudite što više kvalitetne hrane kad dijete započne s dohranom.

Foto: Freepik