Trudnoća i porođaj

Probava u trudnoći – sve što morate znati

probava u trudnoći

Devet mjeseci trudnoće može biti prožeto raznim problemima, a i probava je jedan od njih. Probava u trudnoći zna uzrokovati trudnici dosta problema, a mi vam donosimo rješenja.

SREDSTVA PROTIV ZATVORA

Ako patite od zatvora, ne morate se tjednima osjećati napuhnuto i bojati se neugodnih situacija. Zatvor možete ublažiti prilagođavajući svoju prehranu. Pijte mnogo vode, izbjegavajte gotovu hranu, smanjite unos pšenice i pokušajte što više vlakana unijeti iz grahorica, mahunarki, cjelovitih žitarica, voća i povrća.
Lijekovi protiv zatvora u trudnoći se ne preporučuju, stoga iskušajte dodatke prehrani na bazi prirodnih sastojaka koji pomažu održati zdravu probavu.

KAKO NEUGODNO!

Lijena crijeva mogu također uzrokovati vjetrove, pogotovo u prvom i trećem tromjesečju. Zarobljeni se zrak može osloboditi pomoću čaja od metvice ili koromača. Također, vjetrove možete smanjiti pazeći na prehranu. Probava u trudnoći iziskuje isprobavanje onoga što vam odgovara, a što ne.

Neke namirnice češće uzrokuju vjetrove, na primjer luk, kupus, cvjetača, klice i određeni začini. Mnogi su ljudi osjetljivi i na teško probavljivu hranu, najčešće na laktozu iz mliječnih proizvoda i rafinirane ugljikohidrate.
Stanja poput nepodnošenja određenih namirnica ili sindroma nadraženih crijeva u trudnoći mogu se pogoršati.

No znajte da će se sve vratiti u normalu zajedno s vašim hormonima unutar šest tjedana nakon poroda. Ako se to ne dogodi, razgovarajte sa svojim liječnikom.

pitajmamu-probava-u-trudnoci-sve-sto-morate-znati

OSJEĆAJ NAPETOSTI

Povećane razine progesterona mogu uzrokovati hemoroide. Taj hormon opušta krvne žile koje onda mogu nateći i stvoriti nakupine poput bobica oko anusa. Ako ste usto i zatvoreni, otečene žile bit će pod još većim pritiskom.

Hemoroide može izazvati, ili pogoršati, i tiskanje tijekom poroda. To područje održavajte čistim kako biste izbjegli infekcije. Tople kupke i kreme za lokalnu primjenu mogu pomoći, pa potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Nakon poroda, ako ste puknuli, i mokrenje bi moglo biti bolno. Prelijte preko toga područja fiziološku otopinu dok mokrite jer će to ublažiti osjećaj žarenja.

Ponavljamo, sve bi se trebalo vratiti u normalu šest tjedana nakon poroda, no nemojte biti sramežljivi i posjetite liječnika ako ne bude tako.

A što je sa stražnjicom…
SLASNO BUJANJE

Estrogen kod žena uzrokuje skupljanje masnog tkiva na bokovima i stražnjici, a količina tog hormona se u trudnoći povećava. Zalihe masnog tkiva stvaraju se također kao priprema za dojenje, premda se ne biste trebali udebljati više od 12 kg. Imajte na umu da vam je potrebno samo 200 dodatnih kalorija dnevno, i to tek u trećem tromjesečju.

OTIĐITE LIJEČNIKU AKO…
  • Patite od jakog zatvora koji uzrokuje veliku nelagodu.
  • Primijetite krvarenje oko anusa. Pokušajte provjeriti je li doista riječ o krvarenju iz anusa, a ne iz vagine.
  • Svakako posjetite liječnika ako patite od proljeva jer dugotrajniji napadaji mogu dovesti do dehidracije. To može naškoditi nerođenoj bebi i u krajnjim bi slučajevima moglo dovesti do preuranjenog poroda.
  • Obratite se liječniku u slučaju hemoroida koji mogu biti i unutarnji i vanjski i biti zaista bolni.

Foto: Freepik