Trudnoća i porođaj

Hemoroidi u trudnoći – prevencija i liječenje

hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su proširene (otečene) vene u donjem dijelu debelog crijeva (rektumu). 

Hemoroidi mogu uzrokovati svrbež, krvarenje i bol. Ponekad ih možete vidjeti ili osjetiti oko vanjske strane rektuma, međutim ponekad su skriveni unutar rektuma (tzv. unutarnji hemoroidi) i iako ih ne možete vidjeti mogu stvarati poprilične tegobe.

ZAŠTO TRUDNOĆA POGODUJE POGORŠANJU SIMPTOMA?

Trudnoća je jedno od stanja koje pogoduje nastanku i/ili pogoršanju simptoma hemoroida jer napredovanjem trudnoće i rastom ploda (naročito u trećem tromjesječju) dolazi do porasta težine ploda i njegovog pritiska na krvne žile u zdjelici žene. Posljedično povećanje tlaka u krvnim žilama dovodi do njihovog proširenja na određenim dijelovima cirkulacije – nastanku jezerastih proširenja – varikoziteta – hemoroida.

Hemoroidi se kod trudnica mogu pojaviti u bilo kojem stadiju trudnoće (otežana defekacija, usporena peristaltika…), međutim najveća pojavnost im je upravo u zadnjem tromjesječju.

KOJI SU SIMPTOMI?

Hemoroidi se mogu manifestirati različitim simptomima (vrlo često ne daju nikakve simptome) poput svraba kože u području oko anusa, krvarenja, boli itd. Krvarenje je obično bezbolno, te ga pacijentice prijavljuju kao prisutnost svijetlocrvene krvi nakon korištenja toaleta, dok je bol najčešće posljedica nastanka ugruška unutar hemoroida.

Svako krvarenje iz probavnog trakta ili stolica „boje ugljena/katrana“, zahtijeva posjet liječniku i  dodatnu obradu jer može biti posljedica puno ozbiljnijih stanja od samih hemoroida.

Završetkom trudnoće smanjuju se i problemi s hemoroidima. Smanjuje se pritisak na krvne žile zdjelice, regulira se hormonski status žene s uspostavljanjem normalne peristaltike i defekacije. Kod određenog manjeg broja žena nažalost ne dolazi do spontane regresije te je potrebno daljnje liječenje.

KAKO PREVENIRATI I LIJEČITI HEMOROIDE?

Vrlo često susrećemo se sa pitanjima pacijentica što učiniti kako bi se hemoroidi smanjili ili spriječio njihov nastanak. Najvažnija stvar koju sami možete učiniti je sprečavanje nastanka opstipacije (zatvora stolice). Trebali bi održavati stolicu redovnom (barem nekoliko puta tjedno). Također je važno da se prilikom defekacije se ne bi trebali previše naprezati. Zatvor i otežano pražnjenje crijeva mogu pogoršati hemoroide.

Nekoliko radnji koje možete poduzeti kako biste izbjegli zatvor ili tvrdu stolicu:
  • jedite puno voća, povrća i druge hrane s vlaknima
  • vlakna pomažu povećati volumen stolice (potrebno vam je 20 do 35 grama vlakana dnevno kako bi vam stolica bila redovita, ako iz prehrane ne unosite dovoljno vlakana, možete uzeti dodatke vlaknima, oni se na tržištu pojavljuju u obliku praha, oblatni ili pilula (uključuju sjeme psylliuma, metilceluloze, polikarbofila i pšenični dekstrin)
  • možete uzeti i lijekove tzv “omekšivače stolice”, poput natrijevog dokusata koji povećavaju broj stolica, sigurni su za uzimanje i mogu spriječiti eventualne kasnije probleme
Postoje i različiti konzervativni načini ublažavanja simptoma koji se koriste u svakodnevnom životu

Neki ljudi se bolje osjećaju ako stražnjicu namoče u 2 ili 3 dcl tople vode. Opisanu tehniku, bez straha od mogućih komplikacija možete primijeniti 2 do 3 puta dnevno u trajanju 10 do 15 minuta, bez dodavanja sapuna, kupke s mjehurićima ili nekih drugih preparata u vodu.

Na tržištu postoje i lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta. Obično su to kreme ili masti koje se utrljaju u anus kako bi ublažili bol, svrbež i oteklinu. Neki lijekovi za hemoroide dolaze u kapsuli (koja se naziva supozitorij) koja se stavlja u rektum, dok neki drugi dolaze u obliku kreme koja dolazi u tubi s mlaznicom koja se stavlja u rektum itd. Sve navedeno može i ne mora ublažiti simptome. Ukoliko simptomi perzistiraju i nakon primjene navedenog i/ili se pogoršavaju, trebate potražiti liječničku pomoć.

LIJEČNIČKE INTERVENCIJE

Raspon kirurških zahvata za vrijeme trudnoće je limitiran, te većina „ozbiljnih zahvata“ ostavlja za razdoblje nakon poroda i babinja. U trudnoći se ponekad dovoljna samo incizija tromboziranog hemoroida kako bi se riješio trenutni problem jake boli.

Postoji opisano mnoštvo tehnika uklanjanja hemoroida, a jedan od popularnijih je svakako “ligacija gumicom”. Kod ovog tretmana liječnik veže sitne gumice oko hemoroida. Nekoliko dana kasnije hemoroidi se skupljaju i otpadaju. Za liječenje se također mogu koristiti laseri, toplina ili kemikalije za uništavanje hemoroida  (najčešće se ne primjenjuju u trudnoći nego tek po porodu i prestanku babinja).

Kod određenog broja pacijenata nijedna od navedenih opcija ne poluči zadovoljavajući rezultat, te se liječnik tada obzirom na pronađenu situaciju odlučuje za  odgovarajući operacijski zahvat uklanjanja hemoroida.

Iako je trudnoća „blaženo stanje“ u ženinu životu, svakako može imati i svoje neželjene učinke na tijelo žene i kvalitetu života tijekom trudnoće. Hemoroidi su sigurno jedno od tih stanja.

danijel bursaćTekst:  Danijel Bursać, dr. med. 
specijalist ginekologije i opstetricije Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur,
te subspecijalizant humane reprodukcije

 

Foto: privatni album, Freepik