Trudnoća i porođaj

Vjetrovi i podrigivanje – neugodne trudničke pojave

Vjetrovi i podrigivanje

Vjetrovi i podrigivanje spadaju u one nevjerojatno neugodne nuspojave trudnoće. I bez brige, niste jedina, a sigurno ne i posljednja trudnica kojoj se to događa.

Vjetrovi i podrigivanje pratit će vas cijelu trudnoću, a naročito će biti izraženi pred sam porod. Sve su to bezopasni i potpuno normalni simptomi trudnoće, a utjehu pronađite u činjenici da muče sve do posljednje trudnice.

Estrogen, ključan hormon trudnoće uzrokuje rastezanje maternice. Maternica onda radi pritisak na crijeva, pa mjehur i želudac.

Kako si pomoći?

Vjetrovi i podrigivanje su nuspojava ubrzanog rada probave, normalni su kada se događaju povremeno. No, trudnice često jedu više nego što trebaju, pa o probava radi više nego obično.

Pročitajte još i: Trudnoća po tjednima

Izbjegavajte konstipaciju

Uredna probava trudnice počinje izbjegavanjem konstipacije odnosno zatvora, koji je zapravo uobičajena trudnička tegoba. Vjetrovi dolaze i između ostaloga zbog konstipacije.

Pročitajte još i: Žgaravica u trudnoći

Također, zarobljeni plinovi su isto nešto što bi vas moglo mučiti, a najčešće dolazi ako pretjerano jedete hranu koja oslobađa plinove – poput kukuruza i grožđa. Tada se mogu javiti grčevi u crijevima koji će vas podsjećati na trudove.

Jedite umjereno i zdravo

Prvo pravilo trudničke prehrane je umjereno i zdravo. Jasno, ako se najedete grahorica i još ste k tome u 30. tjednu trudnoće, da će vam se javiti vjetrovi i podrigivanje. A i grčevi u crijevima.

Pročitajte još i: Prehrana u trudnoći

Jedite malo ali često

Veliki obroci napuhuju zbog čega probava radi prekovremeno i oslobađa puno akumuliranih plinova.

Ne žurite

Tijekom hranjenja nemojte žuriti i svaki zalogaj dobro prožvačite. Kao što se i bebe nagutaju zraka kada jedu, isto mogu i odrasli – pogotovo kada žure.

Foto: Freepik