Trudnoća i porođaj

Trudničke bolove i muke riješite prehranom

Pitajmamu Trudnicke Bolove

Kao što izreka govori – ono ste što jedete. No, kada nosite bebu i osjećate razne posljedice u svom trbuhu (i ostalim dijelovima tijela), jelo je ponekad, ono zadnje što vam je na pameti.

Hranjive tvari iz određene hrane ipak bi mogle biti savršen odgovor i kućni lijek za vaše trudničke bolove.

Glavobolje

Snažne glavobolje česte su u trudnoći, pogotovo tijekom prvog tromjesečja. Mogu ih uzrokovati različiti čimbenici, uključujući dehidraciju, stres, zategnute mišiće, podivljale hormone te pojačani protok krvi. 

Ako imate jaku i trajnu bol, najbolje se posavjetovati s liječnikom, ali manje glavobolje možete pokušati ublažiti sami. I to tako što ćete jesti što više špinata. Naime, špinat je bogat magnezijem za kojeg se pokazalo da poboljšava dotok krvi u mozak, djelujući kao prevencija glavobolje.

Smatra se čak da smrznuti špinat sadrži više magnezija nego svježi, ali ako niste ljubitelj, birajte svježi, ali tamnijih listova. Također, hranjiviji je i kuhani od svježeg špinata, pa ga lagano kuhajte na pari.

Grčevi u nogama

U najčešće trudničke bolove spadaju grčevi stopala i nogu. Ovo je vrijeme kada vaše tijelo osjeća pune posljedice nošenja dodatne težine. Rastuća beba ometa cirkulaciju, uzrokujući bolne mišićne kontrakcije koje stvaraju grčeve.

Grčevi u nogama često mogu biti i znak dehidracije ili nedostatka hranjivih tvari poput kalija. Ako se borite s jakim grčevima, vrijeme je za  – avokado! Konzumirajte ga u svim oblicima – kao dodatak salatama, umak ili u smoothijima.

Probava i žgaravica

Osam od deset žena u trudnoći pati od žgaravice i probavnih smetnji. Gorući, natečeni osjećaj rezultat je povišenog progesterona proizvedenog u ranim fazama trudnoće. Progesteron opušta mišiće, što znači da vam želučana kiselina može procuriti kroz ventil vašeg želuca ravno u jednjak.

Doskočite svojim mukama – limunom! Limun djeluje kao prirodni antacid. Najbolje je uzeti ga odmah ujutro na prazan želudac kako biste povećali proizvodnju probavnih sokova koji će neutralizirali kiselinu.

Infekcije

Još jedna neugodna nuspojava trudnoće su infekcije koje nastaju povećanjem vaginalnog otpuštanja. Uvijek se posavjetujte s liječnikom ako dobijete infekciju, ali također možete poduzeti i sami preventivne mjere od početka.

Konzumiranje prirodnog jogurta bogatog probioticima jedan je od najučinkovitijih dijetalnih lijekova za borbu protiv infekcija ili gljivica. Zašto? Probiotik je fantastična riječ za dobre bakterije koje žive u vašoj vagini kao i u vašem probavnom sustavu, pa će konzumiranje hrane bogate ovim zaštitnim bakterijama uspostaviti pravilnu ravnotežu tamo dolje.

Jutarnja mučnina

Još jedna uobičajena pritužba na trudnoću je ona koja obično nestaje nakon prvog tromjesečja kada nivo hormona humanog korionskog gonadotropina (HCG) padne. Ako patite od jutarnje mučnine, vrijeme je da isprobate lijek koji stoljećima postoji – đumbir.

Povećavajući izlučivanje različitih probavnih enzima koji pomažu u neutralizaciji želučane kiseline, đumbir također sadrži poseban spoj zvan gingerol, koji pomaže u blokiranju receptora povezanih s mučninom. Jedenje svježeg đumbira potpuno je sigurno, pa si ga priuštite kad god dođe do jutarnje mučnine.

Foto: Freepik