Trudnoća i porođaj

Grčevi u trudnoći – što sve trebate znati?

pitajmamu-grcevi.-u-trudnoci

Grčevi u trudnoći su prilično uobičajena pojava. Rastuća maternica i pritisak bebe mogu uzrokovati blagu bol u trbuhu, ali i nogama.

Grčevi u trudnoći – kada reagirati, kako ublažiti nelagodu?

Trudnoća je doba kada tijelo doživljava velike promjene. Nije to za čuditi se obzirom da u tijelu raste jedno novo, sićušno biće.

Bilo da je to vaša prva ili četvrta trudnoća, sigurno ste svjesni da je svaka različita i da vaše tijelo i mozak na svaku reagiraju drugačije.

Tako na primjer u drugoj trudnoći možete imati grčeve koje niste osjetili u prvoj. Treba li se zabrinuti i kada?

Grčevi su relativno česta pojava u trudnoći i dosta žena iskusi stezanje mišića maternice u trbuhu. Pritisak može biti blag, bolan ili samo neugodan. Kako biste ostali mirni i znali kada reagirati, mi vam donosimo sve što biste trebali znati o grčevima u trudnoći.

Je li normalno imati grčeve u trudnoći?

Grčeve često vežemo za menstrualni ciklus, pa njihov pojava u trudnoći može biti zabrinjavajuća. Ne treba ih posve ignorirati, no oni su najčešće samo sastavni dio trudnoće.

Što uzrokuje grčeve?

Grčeve tijekom trudnoće može uzrokovati nekoliko različitih stvari. Najčešći uzrok je jednostavno širenje maternice. Iako je beba prilično malena u prvim tjednima, vaša se maternica već počinje mijenjati. Također, povećava se protok krvi i tekućina u maternici prije nego što je beba u stvari i primjetna.

Neredovita stolica, plinovi i druge želučane smetnje također su uobičajen razlog pojave grčeva u trudnoći.

Osjećaj grčeva također može stvoriti bol u okruglim ligamentima. Nije samo vaša maternica pod utjecajem hormona, oni tijekom trudnoće mogu uzrokovati i opuštanje mišića, pa i zglobova. Bol u okruglim ligamentima nekima može biti vrlo neugodna, pa čak i vrlo bolna. Okrugli ligamenti okružuju vašu maternicu te postaju napeti kako ona sve više i više raste.

pitajmamu-grcevi.-u-trudnoci

Kada se zabrinuti?

Ako grčevi nisu blagi, već jaki i neugodni te popraćeni nekim drugim simptomima, kao na primjer temperaturom, iscjedkom i slično, trebali biste se zaputiti liječniku. Jača i lokalizirana bol u ranoj trudnoći razlog je za konzultacije sa stručnjakom, iako se ne mora raditi o ničem opasnom.

U trudnoći nisu neobične niti urinarne infekcije, pa i one mogu biti uzrok neugodnih grčeva, no za to je također nadležan vaš liječnik. Jednostavno uzimanje uzorka urina ili vaginalnog brisa otkrit će o kakvoj se infekciji radi i je li uopće infekcija u pitanju.

Ako ste u poodmakloj trudnoći i također imate grčeve, dobro je kontaktirati liječnika kako bi ocijenio ima li znakova prijevremenog poroda.

Kako ublažiti nelagodu?

Posavjetovali ste se s liječnikom i saznali da vaši grčevi nisu zabrinjavajući, no i dalje vam stvaraju osjećaj nelagode? Evo kako si pomoći.

  1. Osluškujte svoje tijelo. Ako se grčevi povećavaju s vašom aktivnošću, možda je je vrijeme da usporite i odmarate se češće nego inače, te vježbate manje intenzivno.
  2. Unosite dovoljno tekućine. Ona će ublažiti bol kada su grčevi u mišićima u pitanju. Teško je održati zadovoljavajuću razinu tekućine zbog povećanja volumena krvi, pa imajte na umu da ćete sigurno morati piti više nego prije trudnoće.
  3. Odvojite vrijeme za vrući tuš koji će vas opustiti i blagotvorno djelovati na grčeve i bolove.
  4. I na kraju, pouzdajte se u sebe i svoju intuiciju. Ako osjećate da nešto nije u redu, reagirajte na vrijeme, koliko god se blesavo osjećali da od muhe radite slona.

Foto: Freepik