Zdravlje i prehrana

Hrana za spavanje nije mit! Donosimo 5 namirnica za bolji san bebe

Hrana za spavanje

Za ugodniji i duži san svoje bebice možete napraviti puno toga. Ohladiti sobu, spustiti rolete, upaliti bijeli šum, utišati zvukove, ali i ponuditi hranu od koje će joj san biti bolji i kvalitetniji.

Hrana za spavanje nije mit, a evo što sve beba treba jesti za bolji san… 

Kako postoji hrana koja pomaže snu, postoji i ona koja odmaže. A to je naravno ona hrana koja je najfinija – krcata ugljikohidratima! Tjestenina, razne slastice, kruh i sokovi puni su ugljikohidrata koje tijelo mališana jako dugo probavlja, a i podižu razinu inzulina.

Također, ugljikohidrati se u tijelu jako brzo troše, pa će osjećaj sitosti trajati kratko, što će pak dovesti do ranijeg buđenja.

Pazite na raspored obroka!

Bez obzira na našu dob, inzulin u našem tijelu raste nakon konzumacije hrane.

Porast inzulina rezultira osjećajem budnosti zbog pada razine melatonina – hormona koji nas opušta i priprema za spavanje. Tako da ima savršenog smisla uraniti s obrokom prije spavanja kako bi se proces ispuštanja inzulina u tijelo završio.

Također, raniji obrok vašem će mališanu omogućiti da ima osjećaj sitosti, ali i opuštenosti crijeva. Naime, kada se najedemo, naš probavni sustav radi kao lud – od želudca pa sve do crijeva. I taj proces traje oko sat vremena, pa planirajte obrok najmanje dva sata prije spavanja, s jednim lakšim obrokom prije samog spavanja. 

Pazite na namirnice!

Hrana za spavanje su svakako namirnice bogate cinkom koji djeluje opuštajuće na živčani sustav. Magnezij također je hrana za spavanje, a pronaći ćemo ga u špinatu i bademima. 

Željezo koje nalazimo u crvenom mesu, lisnatom povrću poput blitve i voću poput marelica također pomaže spavanju.

I bez brige, upoznati smo sa svim izazovima balansiranja prehrane mališana, pogotovo tijekom razvojnih skokova ili primjerice faza nejedenja i izbirljivosti. No, nisu oni pametniji od nas! 🙂

AVOKADO

Većina beba voli gnječeni avokado, ali ako vaš bebač nije u klubu ljubitelja – probajte ga prevariti. U gnječenu bananu ubacite malo avokada i tako ćete biti sigurni da je dobio dovoljnu količinu magnezija i kalija za opuštanje, a vlakna iz banane omogućit će laganu probavu.

ZOBENA KAŠA

Zob je krcata melatoninom  – hormonom spavanja. Osim toga, zob je i kraljica vlakana, tako da će vaš mališan nakon zobene kaše spavati kao kralj, a kakati kao šampion. 

BANANE

Banane sadrže koktel za spavanje napravljen od – triptofana, kalcija i magnezija koji će od vašeg mališana napraviti opuštenog drijemalicu.

BADEMI

Bademi su krcati triptofanom i magnezijem, pa ih svakako uključite u prehranu najmlađih. Naravno da bebama nećete dati cijeli badem, ali mljevene možete koristiti kao alternativu brašnu.

ZELENA SALATA

Zelena salata u sebi ima laktucin, sastojak koji ima sedativno svojstvo. Sezona salate traje od lipnja do listopada pa je konzumirajte sezonski kako biste dobili sve najbolje sastojke.

A ako smo vam “otvorili apetit” pronađite nešto i za sebe i za najmlađe među našim receptima: 

Foto: Freepik